Gå direkt till innehåll
Är timpris ett elavtal för dig? Här får du konkreta tips på vad du ska tänka på!
Är timpris ett elavtal för dig? Här får du konkreta tips på vad du ska tänka på!

Blogginlägg -

Timpris på el – så blir det lönsamt

Med timpris på el kan du spara en hel del pengar på att styra din elanvändning till de billigaste timmarna. Men timprisavtal är inte för alla – läs här hur det blir lönsamt och om det passar dig.

Den senaste tiden har intresset för timpris på el ökat stort. Det främsta anledningen till det är förstås de rekordhöga elpriserna. Det som skiljer ett timprisavtal på el från ett rörligt elavtal är att du själv kan påverka priset på den el du köper. Genom att styra din elförbrukning till de timmar då elpriset är lågt kan du minska din elkostnad och spara pengar.

Timpris på el i 5 punkter

  1. Elpriserna sätts på den nordiska elbörsen Nordpool och styrs av den aktuella tillgången på och efterfrågan av el. Elpriset ändras varje timme. Under ett dygn och från dag till dag kan skillnaderna i pris vara mycket stora.
  2. Med ett vanligt rörligt elavtal baseras ditt elpris på ett genomsnitt av spotpriserna på den nordiska elbörsen Nordpool under månaden som gått.
  3. Med ett timprisavtal får du elpris per timme i stället för per månad. Du betalar det pris som elen har precis när du använder den, varje enskild timme.
  4. Ett timprisavtal ger dig därmed mycket större möjligheter att påverka din elkostnad. Ju mer av din elförbrukning du kan lägga på dygnets billigaste timmar, desto mer pengar kan du spara.
  5. Elpriset påverkas av hur mycket el det finns på marknaden, av väder, vind, årstid och efterfrågan. Oftast är elen dyrare på vintern än på sommaren (även om vi just i sommar haft ovanligt höga elpriser), billigare nattetid än dagtid och på helgen jämfört med vardagen.

Så blir timpris på el lönsamt

För att timpris på el ska bli lönsamt för dig måste du:

  • kunna ändra och anpassa din elanvändning efter elprisläget
  • ha riktigt bra koll på hur elpriset varierar (vilket det gör varje timme). Du kan se aktuella priser i vår app eller via NordPool
  • kunna styra de apparater och enheter i ditt hem som kräver mest el, som till exempel uppvärmning och elbilsladdning.

Verktygen och planeringen som hjälper dig spara

Låter det svårt och rentav övermäktigt? Det behöver det inte vara! Du kan få god hjälp av såväl nya, smarta verktyg och tjänster som lite gammaldags hederlig planering:

  • Det finns smarta hem-system som automatiskt läser av när elen är som billigast och styr användningen av de enheter du vill dit.
  • Smart elbilsladdare som på samma sätt automatiskt kan styra laddningen av din bil till de billigaste timmarna.
  • I Skånska Energis app kan du bland annat se din förbrukning, aktuella timpriser och få en prognos för nästkommande dygn – allt för att du inte ska få några obehagliga överraskningar.
  • Att sätta i gång disk- och tvättmaskin precis innan du går och lägger dig (eftersom elen brukar vara billigast på natten) och att inte dammsuga sen eftermiddag eller tidig kväll (då många gör av med mycket el och elen därför brukar vara dyrare) är två klassiska exempel på hur du kan planera din elanvändning själv. Det finns många fler och utrymme för kreativitet!
    På vår blogg finns tips hur du kan spara energi och el - både för dig och ditt hushåll.

Har du solceller, geoenergi och/eller kanske även batterilager ökar möjligheterna ännu mer för dig att styra hur och när du behöver köpa el från elmarknaden.

Så skaffar du timprisavtal

Läs mer om Skånska Energis timprisavtal och hur du skaffar det här.
För att kunna ha timprisatal krävs att du har en elmätare som mäter din förbrukning per timme. Alla kunder inom Skånska Energis elnät har en sådan mätare. Bor du utanför vårt elnätsområde måste vi kontrollera om du har hos din elnätsleverantör. Har du inte rätt elmätare beställer vi ett mätarbyte, som genomförs inom tre månader och är kostnadsfritt.

Timpris på el – här för att stanna

Det finns flera anledningar till att timpris på el och timprisavtal som koncept inte bara är här för att stanna, utan sannolikt kommer att bli allt vanligare:

  • Oron på elprismarknaden och även ett högre prisläge ser ut att hålla i sig den närmsta framtiden.
  • Även om vi förhoppningsvis återigen kommer att kunna se lägre elprisnivåer, så lär elpriserna fortsätta variera, med stora skillnader över dygn, dagar och veckor. Det vill säga: det blir fortsatt lönsamt att styra sin elanvändning till billigare timmar.
  • Om vi på samhällsnivå minskar vår elanvändning under de timmar där flest använder mest el innebär det att en minskad effektbelastning på elnätet. Sprider vi i stället ut vår elanvändning jämnare över dygnet får vi ett effektivare utnyttjande av den el som produceras.

Ämnen

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt Skånska Energis pressjour 010-122 70 80

Relaterat innehåll

I dag lanseras en ny och personifierad hemvy i Skånska Energi-appen.

Personifierad hemvy i Skånska Energis app

I dag lanserar Skånska Energi tillsammans med Get Bright en ny och personifierad hemvy i Skånska Energi-appen. Skånska Energi är därmed först i Sverige med att erbjuda denna möjlighet bland Brights samarbetspartners. Med denna nyhet kan deras kunder själva välja vilka moduler de vill ska visas i appens hemvy.

Skånska Energi skapar trygghet för kunderna med 100% förnybar el och certifierade Schysst elhandel.

Vi har bara 100 % förnybar el – alltid!

Inte en kilowattsekund smutsig fossilel riskerar du köpa när du väljer el från Skånska Energi. Vi har bara 100 % förnybar el och energi, dygnet runt, året runt.

Skånska Energi har varit certifierade som Schysst Elhandel sedan 2018.

Så undviker du elbolag som luras

Det finns tyvärr elbolag som luras, med falska lockpriser och dolda villkor bland annat. Karin Holm, Skånska Energis marknadschef, tipsar om frågan du ska ställa för att slippa bli lurad själv och fastna i ett dyrt och dåligt elavtal.

Med hjälp av Skånska Energis app kan du se både hur mycket el du använt och hur mycket du kommer att använda.

Låt appen hålla koll på din elräkning

I dessa tider med höga elpriser är det extra viktigt att du har koll på din elförbrukning. Med hjälp av vår app kan du se både hur mycket el du använt och hur mycket du kommer att använda. – Du slipper bli överraskad av nästa elräkning. Med appen kan du dessutom fjärrstyra din el från jobbet eller sommarstugan säger vår marknadschef, Karin Holm.

Att spara el när du kan är alltid en god idé. Här är några tips på hur du gör det i sommar.

Så sparar du el på sommaren

Från lufttorkad tvätt till smartaste poolvärmen – här är några tips i stort som smått på hur du kan spara el under sommaren.

Räkna ut vad det kostar att ladda elbilen hemma.

Vad kostar det att ladda en elbil?

Du är inte ensam om att undra vad det kostar att ladda en elbil. Därför tänkte vi reda ut frågan och förklara vad det kostar, varför det är så och även passa på att ge lite tips på hur du kan ladda elbilen billigare.

Spara pengar med ett timprisavtal och vår app som automatiskt styr laddningen av elbilen till de billigaste timmarna.

Ladda elbilen billigt med timpris

Laddar du elbilen när elpriserna är som lägst kan du spara mycket pengar. Men hur? Jo, med ett timprisavtal och vår app som automatiskt styr laddningen till de billigaste timmarna.

Hur räknas elpriset ut? Med 5 snabba punkter får du vet hur elpriset räknas fram.

Hur räknas elpriset ut?

Hur räknas elpriset ut? Här är vår snabbkurs till hur siffran längst ner på din elräkning blir som den blir och varför.

9 av 10 köper laddbox med solcellerna

9 av 10 köper laddbox med solcellerna

Solcellsboomen fortsätter. Det gröna avdraget är populärt. 9 av 10 köper laddbox med solcellerna. Läs vår solcellsexpert Jonathans spaningar om solcellsläget just nu.

Vad skiljer elbrist och effektbrist? Här förklarar vi skillnaden.

Elbrist och effektbrist på fem minuter

Har vi verkligen elbrist? Eller har vi effektbrist? Eller har vi både och? Här förklarar vi snabbt två begrepp som nämns mycket just nu – och några till.

Aktuell information om den svenska elmarknaden.

Elmarknaden – Viktigt att alla sparar el oavsett avtalsform

När det gäller elpriserna ser det tyvärr ganska mörkt ut. Det finns varken regn eller blåst finns i sikte. Kärnkraftverket Ringhals 4 fortsätter att stå stilla under en längre tid än planerat, något som påverkar elpriserna.

Timpris? Javisst! – men glöm inte förnybart

Timpris? Javisst! – men glöm inte förnybart

Timpris eller rörligt elpris, vilket är bäst? Det beror på. Men en sak kan du vara säker på: 100 % förnybar el är alltid bäst. Läs mer här om hur du väljer rätt elavtal för både plånboken och klimatet.

Använd din elmätare på ett smart sätt.

Det här är grejen med din smarta elmätare

En smart elmätare ger dig möjlighet att i detalj följa och styra din elförbrukning och effektivisera den. Nu har alla våra drygt nitton tusen elnätskunder fått en.

Spara energi med nya vanor

Spara energi med nya vanor

Den billigaste kilowattimmen är den som inte används! Därför vill vi ge dig konkreta tips på nya vanor som gör att du sparar el och sänker dina kostnader. Du kan göra mer än du tror, spara mer än du tror och se skillnad redan imorgon.

Lär dig mer om styrel och vad som händer om Svenska kraftnät fattar beslut om bortkoppling.

Vad händer om elen stängs av i vinter?

Om det uppstår effektbrist kan elanvändare i Sverige få sin el avstängd. I södra Sverige finns det en ökad risk för bortkoppling, vilket beror på flera olika faktorer. Vi vill här förtydliga varför det kan ske, att det är Svenska Kraftnät som fattar beslut om bortkoppling och vad vi som elnätsföretag måste göra.

Vi förklarar vad spotpris är!

Spotpris på el – vad är det?

Spotpriset på el är marknadens grundpris som sätts för varje timme och är viktigt att ha koll på för dig med timprisavtal.

Har du koll på hur mycket el dina elektriska apparater därhemma drar? Och hur mycket en kilowattimme el räcker till? Och, för all del också: vad en kilowattimme är?

Hur mycket är en kilowattimme?

Din elförbrukning mäts i enheten kilowattimmar (kWh). Din elräkning baseras på hur många kilowattimmar el du har förbrukat under den gångna månaden. Men hur mycket räcker en kilowattimme el till egentligen?