Gå direkt till innehåll
Din energismarta jul – Del 1: Stöka smart i köket

Blogginlägg -

Din energismarta jul – Del 1: Stöka smart i köket

Här är våra bästa tips på hur du håller elförbrukningen nere när du bakar och lagar mat inför julen.

Adventstid. Juletid.
Förberedelser. Högtid.
Ljus och värme, i mörker och kyla.
Kärlek och givmildhet.
Men, handen på hjärtan även: gott och sött. Eller hur? Gärna ganska mycket gott och sött, förresten.
Den goda julmaten, kakorna, gotterna – det är nu under de närmaste veckorna de ska bli till. Alla har vi våra favoriter, våra traditioner, det vi tycker om att göra, till oss själva och till andra.
Nå, julmat och julbak kräver (i de flesta fall) inte bara tid och engagemang och därtill en rad ingredienser – utan även energi, el, för att bakas, gräddas, kokas, stekas, griljeras och så vidare.

Så, här är våra bästa tips på hur du håller elförbrukningen nere när du bakar och lagar mat inför julen. Håll till godo!

1 Undvik ugnen

Ugnen drar mycket mer energi än både spisen och mikrovågsugnen. Kan du använda spis eller mikro istället för ugn innebär det att du använder cirka 70 procent mindre energi.
Noterade du förresten att vi kallar detta Tips Noll? Det gör vi för att i julstöket är det ärligt talat lättare sagt än gjort att undvika ugnen. Det går knappt. De flesta julbröd och julkakor och en hel del tongivande maträtter – griljerad skinka, revbensspjäll, Jansson, någon? – kräver helt enkelt ugnens strålande värme.
Men, när du vill eller måste använda ugnen, då kan du se till att använda den smart.

2 Värm upp ugnen så få gånger som möjligt

Att värma upp ugnen är det som tar allra mest energi i köket. Varje gång du inte värmer upp ugnen sparar du cirka 0,5 kilowattimmar el. Se därför till att planera din bakning och tillagning så att du gör flera saker i följd. Du kan också göra flera saker samtidigt. Låt nötkakan följa sista plåten pepparkakor och låt revbensspjällen följa griljeringen av skinkan – och passa på att värma upp brunkålen också de sista minuterna …eller i vilken ordning och vilka läckerheter du nu föredrar.

3 Utnyttja ugnsvärmen maximalt

Många rätter och råvaror funkar att sätta in redan i kall ugn, så att du kan dra nytta av värmen även när ugnen värms upp. På samma sätt kan du räkna med att ugnen har användbar värme upp till 20 minuter efter att den stängts av. Ofta kan du faktiskt stänga av ugnen innan maten är helt färdig. Låt vörtbrödet eller kavringen gräddas klara i eftervärmen. Alltså: sätt in direkt och stäng av lite tidigare.

4 Koka med locket på

Koka upp vatten och koka med locket på så får du full effekt av energin du använder. Du använder då närmare bestämt bara en tredjedel så mycket energi, så det lönar sig att vara noga med locket. Ganska självklart, men värt att påminna om.

5 Tina långkålen i kylen

OK, detta tips gäller inte bara för långkål 😉 Tina upp fryst mat i kylen istället för i mikron så spar du energi. Nackdel: du måste tänka lite mer i förväg… men tro det eller ej: det är en förmåga som går att öva upp!

6 Stäng av köksfläkten

Stäng av köksfläkten när den inte behövs. Många köksfläktar är nämligen små energitjuvar därhemma: en alltför effektiv fläkt drar inte bara ut matoset utan även din varma inomhusluft. Ha fläkten på bara precis under matlagningen.

Med risk att vara tjatig: varje (sparad) kilowattimme räknas!
Så gör vad du kan för att spara el, det lönar sig!

Förresten, vill du få koll på hur mycket el din julbelysning drar? Läs då vidare här: Var LEDig i jul – så har du råd med juleljusen (skanska-energi.se)


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt Skånska Energis pressjour 010-122 70 80

Relaterat innehåll

Viktigt att spara el i elområde 4 när Oskarshamn 3 är bortkopplat.

Extra viktigt: Spara el den 9-18 december

När Oskarshamn 3 är bortkopplat, den 9-18 december, ökar risken för manuell förbrukningsbortkoppling. Därför uppmanar vi alla, oavsett elavtal, att spara el. Genom att minska elanvändningen bidrar du också till att hålla nere elpriserna.

Ha en LED-ig jul, det lönar sig!

Var LEDig i jul – så har du råd med juleljusen

Är du orolig för att höga elpriser ska gå ut över julmyset? Här är en god nyhet: med LED-lampor kostar din julbelysning max ett par tior. Läs mer här och räkna ut vad din egen julbelysning kostar!

Lär dig mer om styrel och vad som händer om Svenska kraftnät fattar beslut om bortkoppling.

Vad händer om elen stängs av i vinter?

Om det uppstår effektbrist kan elanvändare i Sverige få sin el avstängd. I södra Sverige finns det en ökad risk för bortkoppling, vilket beror på flera olika faktorer. Vi vill här förtydliga varför det kan ske, att det är Svenska Kraftnät som fattar beslut om bortkoppling och vad vi som elnätsföretag måste göra.

Många fler önskar en digital elräkning från Skånska Energi.

Välj digital elräkning – det är enklare!

Allt fler av våra kunder (82 procent idag!) väljer att få elräkningen digitalt. Gör det du med! Det är både enklare och mer miljövänligt. Så här går det till.

Din elmätare registrerar alltid i svensk normaltid, som är vintertid, och sedan matchar vi din elförbrukning mot spotpriset. På så sätt blir du alltid korrekt fakturerad!

Din elmätares klocka har alltid vintertid

Ju fler som väljer timavtal desto fler som undrar om elmätarens klocka är rätt. Det är den! Din elmätare registrerar alltid i svensk normaltid, som är vintertid, och sedan matchar vi din elförbrukning mot spotpriset. På så sätt blir du alltid korrekt fakturerad!

Spara energi med nya vanor

Spara energi med nya vanor

Den billigaste kilowattimmen är den som inte används! Därför vill vi ge dig konkreta tips på nya vanor som gör att du sparar el och sänker dina kostnader. Du kan göra mer än du tror, spara mer än du tror och se skillnad redan imorgon.

Har du koll på hur mycket el dina elektriska apparater därhemma drar? Och hur mycket en kilowattimme el räcker till? Och, för all del också: vad en kilowattimme är?

Hur mycket är en kilowattimme?

Din elförbrukning mäts i enheten kilowattimmar (kWh). Din elräkning baseras på hur många kilowattimmar el du har förbrukat under den gångna månaden. Men hur mycket räcker en kilowattimme el till egentligen?

Se till att din värmepump är på topp när den jobbar och är optimalt inställd.

Se över din värmepump – du kan spara el och pengar

Se till att din värmepump är på topp när den jobbar och är optimalt inställd. En del saker kan du göra själv, andra får du genom regelbunden service. Här är några frågor och svar som kan hjälpa dig spara både el och pengar.

Är timpris ett elavtal för dig? Här får du konkreta tips på vad du ska tänka på!

Timpris på el – så blir det lönsamt

Med timpris på el kan du spara en hel del pengar på att styra din elanvändning till de billigaste timmarna. Men timprisavtal är inte för alla – läs här hur det blir lönsamt och om det passar dig.

Skånska Energi har varit certifierade som Schysst Elhandel sedan 2018.

Så undviker du elbolag som luras

Det finns tyvärr elbolag som luras, med falska lockpriser och dolda villkor bland annat. Karin Holm, Skånska Energis marknadschef, tipsar om frågan du ska ställa för att slippa bli lurad själv och fastna i ett dyrt och dåligt elavtal.

Spar du värme spar du el spar du pengar.

Din energismarta jul – Del 2: spara värme i jul

Spar du värme spar du el spar du pengar. Så är det för de flesta hem och hushåll. Julen ger faktiskt några bra tillfällen att spara lite extra på värmen. Här är våra bästa tips.

Musik har en unik förmåga att förmedla kärlek och energi – och på Alla Hjärtans dag vill vi ge dig mycket av båda!

Sprid kärlek och energi med musik

Musik har en unik förmåga att förmedla kärlek och energi – och på Alla Hjärtans dag vill vi ge dig mycket av båda! Läs om hur vi mår bra av musik och hör vår spellista med kärlekslåtar!

Kävlinge Harrie FF är en lokal idrottsföreningar som sprider fotbollsenergi.

Fotboll för alla i Kävlinge Harrie FF

Kävlinge Harrie FF är en av de lokala idrottsföreningar som vi på Skånska Energi är både glada och stolta över att stötta lite och samarbeta med. Läs om hur KHFF verkligen satsar på fotboll för alla.

Hitta ny energi genom att vandra i Skånska Energis elnätsområde.

10 vackra vandringar i vårt nätområde

Hitta ny energi genom att börja vandra, och varför inte i vår egen vackra trakt! Här tipsar vi om 10 vandringsleder i Skånska Energis elnätsområde, från 2,1 till 21,7 kilometer långa.