Gå direkt till innehåll
Laga energirik mat på ett energisnålt sätt.
Laga energirik mat på ett energisnålt sätt.

Blogginlägg -

Laga energirik mat på energisnålt sätt – 10 tips och recept!

Följ vår genomgång för hur du lagar mat energisnålt och sparar energi, tid och pengar i köket. Bonus: två smarriga recept!

Som du säkert redan vet och har hört: Varje kilowattimme räknas! Denna höst och vinter med risk för mycket höga elpriser är det viktigare än kanske någonsin att vi minskar vår elförbrukning där och när vi kan. Och faktum är att det finns en hel del kilowattimmar att spara på att laga mat smart. Här följer våra 10 bästa tips på hur du minskar energiförbrukningen när du lagar mat. Många av dem hjälper dig också att spara tid i köket, bra eller hur? Sist men inte minst: två recept på lättlagad energisnål men smakrik mat!

1) Strimla, skiva, riv!

Att strimla, skiva och riva dina råvaror innan tillagning är ett effektivt sätt att förkorta kok- eller stektiden och därmed spara energi. Ju tunnare desto snabbare, helt enkelt.

2) Ångkoka – smartare och godare

I asiatisk matlagning är ångkokning av grönsaker och även fisk standard, och det av flera goda skäl. Smakmässigt blir råvarorna fräschare och krispigare och behåller både näring och färger bättre. Energimässigt är tricket att du använder samma värmekälla för att tillaga flera saker samtidigt. När du ändå kokar riset, pastan eller potatisen, sätt ett durkslag, en sil eller korg med grönsakerna på eller i kastrullen och låt vattenångan som strömmar upp komma till nytta. OBS! Locket ska vara på även när du ångkokar.

Tips: enkla och smidiga ångkokningsinsatser finns att köpa för under hundralappen. De är flexibla och anpassar sig till kastrullens storlek (14–24 cm diameter).

3) Blötlägg i förväg

Ska du tillaga torkade bönor, linser, ärtor eller sädeskorn? Ta då för vana att blötlägga dem i förväg, så förkortar du koktiden och därmed energiåtgången. Blötläggning i förväg gör också att upptaget av nyttiga mineraler som järn ökar (då ämnen som fytinsyra som annars försvårar upptaget bryts ner i blötläggningen).

4) Undvik ugnen

Ugnen drar mycket mer energi än både spisen och mikrovågsugnen. Kan du använda spis eller mikro istället för ugn vid tillagning eller uppvärmning innebär det att du använder cirka 70 procent mindre energi. En stek till exempel går utmärkt att tillaga i stekgryta på spisen. Viktigast att undvika: ugnsrätter som kräver hög temperatur.

5) Använd ugnen smart

När du ändå vill/behöver använda ugnen: använd den smart.

Tips 1: Tillaga flera rätter samtidigt eller direkt efter varandra för att utnyttja ugnsvärmen så effektivt som möjligt.

Tips 2: Många rätter och råvaror funkar att sätta in redan i kall ugn, så att du kan dra nytta även av värmen när ugnen värms upp: till exempel klyftpotatis, rotfrukter och grönsaker.

Tips 3: På samma sätt kan du räkna med att ugnen har användbar värme upp till 20 minuter efter att den stängts av. Bröd till exempel kan ofta gräddas klara i eftervärmen. Så, sätt in direkt och stäng av lite tidigare.

6) Lägg locket på

Ganska självklart, men värt att påminna om: ha locket på kastruller och pannor när du lagar mat. Det går bara åt en tredjedel så mycket energi jämfört med locket av – och tillagningen går betydligt snabbare.

7) Ha en lagom bra fläkt (!)

Har du ett kök har du antagligen också en köksfläkt, för det är ju skönt att slippa matos förstås. Men köksfläkten kan faktiskt också vara en energitjuv därhemma: en alltför effektiv fläkt drar nämligen inte bara ut matoset utan även din varma inomhusluft. Tips: ha fläkten på bara precis under matlagningen.

8) Köksmaskinerna är rätt okej

Jämfört med spis och ugn drar mindre köksmaskiner som kaffebryggare, brödrost, våffeljärn, smörgåsjärn, matberedare, vattenkokare och elvisp med flera förhållandevis lite energi, så att lägga mycket tid och möda på att minska användningen av dem ger inte så mycket i besparing tillbaka. Även om varje kilowattimme förstås räknas! Tips: häll upp kaffet på termos istället för att låta bryggaren stå på länge.

9) För dig med gjutjärnsplattor

Det går inte att komma ifrån: en modern spris med induktionshäll är mycket energisnålare än en äldre spis med gjutjärnsplattor. Men för dig som inte kan eller vill byta den närmaste tiden är här några tips.

Tips 1: Använd vattenkokare för att koka upp vatten och häll sedan över till kastrull på spisen, det spar mycket tid och energi.

Tips 2: Utnyttja eftervärmen. Stäng av plattan 10 minuter i förväg när du kokar potatis, ris, bönor med mera.

Tips 3: Se till att kastrull och platta matchar varandra i diameter. Hellre lite större kastrull än platta än tvärtom.

10) Frysta grönsaker i mikron

Mikrovågsugnen fungerar utmärkt för att tillaga frysta grönsaker i, och i många fall behöver du inget extra vatten. Snabbt och energisnålt!

(Källa: miljomat.se)

Recept 1: Ångkokt rotfruktsjulienne med vinägrett

Ett lättlagat och smakrikt tillbehör som passar till många olika rätter. Perfekt att ångkoka ovanpå pasta, ris eller potatis i kok. Gör vinägretten först.

Ingredienser: 2 morötter, ½ liten rotselleri, ½ purjolök.

Tillagning:
1) Skala och strimla morötter och rotselleri så tunt som möjligt. Strimla purjolöken på längden.
2) Ångkoka i 2 minuter.

Vinägrett: Blanda en vinägrett av 1 msk vitvinsvinäger, 2 msk olivolja, juice och skal av 1 apelsin, 2 msk finhackad bladpersilja, 4 krm salt och 2 krm peppar.

Blanda juliennen med vinägretten och servera.

(Recept från ica.se/Buffé.)

Recept 2: Ångkokt lax med potatis och grönsaker

Ångkoka fisk är precis lika lätt som att ångkoka grönsaker, och i detta recept drar du nytta av ångan från potatiskoket.

Ingredienser (4 portioner): 600 g laxfilé, 100 g sockerärtor, 3-4 gulbetor, 2 morötter (inte för grova), 800 g potatis, 1 liter vatten och 5 msk salt (till marinaden).

Tillagning:
1) Skala potatisen, lägg den i en kastrull med lättsaltat vatten.
2) Blanda salt och vatten, vispa tills saltet löst sig. Dela fisken i skinn- och benfria portionsbitar och lägg dem i saltmarinaden i 10 minuter.
3) Skala och skär gulbetorna i tunna skivor och morötterna i tunna stavar. Sockerärtorna ångas hela. (Prova gärna andra grönsaker också/istället, t ex broccoli, blomkål, kålrabbi, palsternacka.)
4) Sätt potatisen i kok och lägg lax och grönsaker i en ångkoksinsats eller ett durkslag. Är det trångt, lägg grönsakerna över laxen.
5) När potatisen kokat ca 10 minuter, sätt ner ångkoksinsatsen/durkslaget med fisk och grönsaker i kastrullen och lägg tillbaka locket på. Koka i 8-10 minuter. Servera med t ex citron, hollandaisesås eller kall örtagårdssås.

(Receptet är en bearbetning av ett recept från Göteborgsposten, gp.se)

Ämnen

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt Skånska Energis pressjour 010-122 70 80

Relaterat innehåll

Viktigt att spara el i elområde 4 när Oskarshamn 3 är bortkopplat.

Extra viktigt: Spara el den 9-18 december

När Oskarshamn 3 är bortkopplat, den 9-18 december, ökar risken för manuell förbrukningsbortkoppling. Därför uppmanar vi alla, oavsett elavtal, att spara el. Genom att minska elanvändningen bidrar du också till att hålla nere elpriserna.

Spara energi med nya vanor

Spara energi med nya vanor

Den billigaste kilowattimmen är den som inte används! Därför vill vi ge dig konkreta tips på nya vanor som gör att du sparar el och sänker dina kostnader. Du kan göra mer än du tror, spara mer än du tror och se skillnad redan imorgon.

Har du koll på hur mycket el dina elektriska apparater därhemma drar? Och hur mycket en kilowattimme el räcker till? Och, för all del också: vad en kilowattimme är?

Hur mycket är en kilowattimme?

Din elförbrukning mäts i enheten kilowattimmar (kWh). Din elräkning baseras på hur många kilowattimmar el du har förbrukat under den gångna månaden. Men hur mycket räcker en kilowattimme el till egentligen?

Tio tips och tricks med exempel på vackra blommor som boostar energin för fjärilar och bin!

Boosta energin för fjärilar och bin!

Så gör du din trädgård eller balkong till en oas för våra små bevingade vänner. Här är 10 tips och tricks med exempel på vackra blommor som de älskar.

Sommarn är här vilket också innebär semestertider. Våra bästa tips är att vara i nuet, gör något spännande och framför allt ha roligt.

Tips hur du vilar upp dig under semestern

Sommarn är här vilket också innebär semestertider. Våra bästa tips är att vara i nuet, gör något spännande och framför allt ha roligt. Vila kropp och knopp från arbetssituationen och andra framsteg, det är nu du ska ladda upp ditt inre batteri med rätt energi.

Att spara el när du kan är alltid en god idé. Här är några tips på hur du gör det i sommar.

Så sparar du el på sommaren

Från lufttorkad tvätt till smartaste poolvärmen – här är några tips i stort som smått på hur du kan spara el under sommaren.

Med en luftvärmepump till dina solceller fixar du inomhuskyla som i princip är gratis.

Låt solen svalka dig i sommar

Låt solens heta strålar svalka dig i sommar! Jo, du läste rätt. Med en luftvärmepump till dina solceller fixar du inomhuskyla som i princip är gratis. Så här går det till.

Få äggstra kul med våra påsklekar som sprider glädje och energi.

Få en äggstra lekfylld påsk

Vi på Skånska Energi önskar dig en äggstra Glad Påsk. Förutom att klä ut sig till påskkärring och gå runt på byn med sin godiskorg finns det mycket annat kul man kan göra. Här tipsar vi om lite roliga påsklekar för både stora och små! Ha det så roligt! 🐥 🐥 🐥

Låt våren gro. Här är lite odlingstips från oss på Skånska Energi

Odlingsenergi i februari!

Sätt lite frön och låt det grönska i fönsterkarmen. Här är tips på några bra grödor att så nu i februari – för skörd senare eller snacks mycket snart!

Hur lyser du i jul?

Hur lyser du i jul?

Vem av de fyra alternativen nedan är du? Vi har även matchat vilken funktion i vår app vi tror kommer passa just dig baserat på vilken av de fyra julkategorierna du tillhör.

Laurent Leloup, Anna Nystedt och Fredrik Nystedt som arrangerar Trail Genom Skåne hoppas på cirka 150 deltagare under de två tävlingsdagarna.

Så maxar du energin till långloppet

Laurent Leloup, med 500 lopp och 6 000 mil på meritlistan, ger sina bästa tips för hur du maxar energin till Trail Genom Skåne och till andra långlopp.

Tips på grön energi direkt från skogen, Skånska Energis ramslökspesto en riktig delikatess

Grön energi direkt från skogen

Finns det något som ger så mycket energi som den skånska naturen? Nu är äntligen säsongen här då vi kan njuta lite extra genom att plocka med oss riktiga godsaker hem från turen.

3-rättersfrukost för extra energi

3-rättersfrukost för extra energi

Starta dagen med en energiboostande frukost – ja även (särskilt!) mitt i veckan. Njut av en trerätters energikick.

Spar du värme spar du el spar du pengar.

Din energismarta jul – Del 2: spara värme i jul

Spar du värme spar du el spar du pengar. Så är det för de flesta hem och hushåll. Julen ger faktiskt några bra tillfällen att spara lite extra på värmen. Här är våra bästa tips.

Musik har en unik förmåga att förmedla kärlek och energi – och på Alla Hjärtans dag vill vi ge dig mycket av båda!

Sprid kärlek och energi med musik

Musik har en unik förmåga att förmedla kärlek och energi – och på Alla Hjärtans dag vill vi ge dig mycket av båda! Läs om hur vi mår bra av musik och hör vår spellista med kärlekslåtar!

Kävlinge Harrie FF är en lokal idrottsföreningar som sprider fotbollsenergi.

Fotboll för alla i Kävlinge Harrie FF

Kävlinge Harrie FF är en av de lokala idrottsföreningar som vi på Skånska Energi är både glada och stolta över att stötta lite och samarbeta med. Läs om hur KHFF verkligen satsar på fotboll för alla.

Hitta ny energi genom att vandra i Skånska Energis elnätsområde.

10 vackra vandringar i vårt nätområde

Hitta ny energi genom att börja vandra, och varför inte i vår egen vackra trakt! Här tipsar vi om 10 vandringsleder i Skånska Energis elnätsområde, från 2,1 till 21,7 kilometer långa.