Blogginlägg -
Laga energirik mat på energisnålt sätt – 10 tips och recept!
Följ vår genomgång för hur du lagar mat energisnålt och sparar energi, tid och pengar i köket. Bonus: två smarriga recept!
Som du säkert redan vet och har hört: Varje kilowattimme räknas! Denna höst och vinter med risk för mycket höga elpriser är det viktigare än kanske någonsin att vi minskar vår elförbrukning där och när vi kan. Och faktum är att det finns en hel del kilowattimmar att spara på att laga mat smart. Här följer våra 10 bästa tips på hur du minskar energiförbrukningen när du lagar mat. Många av dem hjälper dig också att spara tid i köket, bra eller hur? Sist men inte minst: två recept på lättlagad energisnål men smakrik mat!
1) Strimla, skiva, riv!
Att strimla, skiva och riva dina råvaror innan tillagning är ett effektivt sätt att förkorta kok- eller stektiden och därmed spara energi. Ju tunnare desto snabbare, helt enkelt.
2) Ångkoka – smartare och godare
I asiatisk matlagning är ångkokning av grönsaker och även fisk standard, och det av flera goda skäl. Smakmässigt blir råvarorna fräschare och krispigare och behåller både näring och färger bättre. Energimässigt är tricket att du använder samma värmekälla för att tillaga flera saker samtidigt. När du ändå kokar riset, pastan eller potatisen, sätt ett durkslag, en sil eller korg med grönsakerna på eller i kastrullen och låt vattenångan som strömmar upp komma till nytta. OBS! Locket ska vara på även när du ångkokar.
Tips: enkla och smidiga ångkokningsinsatser finns att köpa för under hundralappen. De är flexibla och anpassar sig till kastrullens storlek (14–24 cm diameter).
3) Blötlägg i förväg
Ska du tillaga torkade bönor, linser, ärtor eller sädeskorn? Ta då för vana att blötlägga dem i förväg, så förkortar du koktiden och därmed energiåtgången. Blötläggning i förväg gör också att upptaget av nyttiga mineraler som järn ökar (då ämnen som fytinsyra som annars försvårar upptaget bryts ner i blötläggningen).
4) Undvik ugnen
Ugnen drar mycket mer energi än både spisen och mikrovågsugnen. Kan du använda spis eller mikro istället för ugn vid tillagning eller uppvärmning innebär det att du använder cirka 70 procent mindre energi. En stek till exempel går utmärkt att tillaga i stekgryta på spisen. Viktigast att undvika: ugnsrätter som kräver hög temperatur.
5) Använd ugnen smart
När du ändå vill/behöver använda ugnen: använd den smart.
Tips 1: Tillaga flera rätter samtidigt eller direkt efter varandra för att utnyttja ugnsvärmen så effektivt som möjligt.
Tips 2: Många rätter och råvaror funkar att sätta in redan i kall ugn, så att du kan dra nytta även av värmen när ugnen värms upp: till exempel klyftpotatis, rotfrukter och grönsaker.
Tips 3: På samma sätt kan du räkna med att ugnen har användbar värme upp till 20 minuter efter att den stängts av. Bröd till exempel kan ofta gräddas klara i eftervärmen. Så, sätt in direkt och stäng av lite tidigare.
6) Lägg locket på
Ganska självklart, men värt att påminna om: ha locket på kastruller och pannor när du lagar mat. Det går bara åt en tredjedel så mycket energi jämfört med locket av – och tillagningen går betydligt snabbare.
7) Ha en lagom bra fläkt (!)
Har du ett kök har du antagligen också en köksfläkt, för det är ju skönt att slippa matos förstås. Men köksfläkten kan faktiskt också vara en energitjuv därhemma: en alltför effektiv fläkt drar nämligen inte bara ut matoset utan även din varma inomhusluft. Tips: ha fläkten på bara precis under matlagningen.
8) Köksmaskinerna är rätt okej
Jämfört med spis och ugn drar mindre köksmaskiner som kaffebryggare, brödrost, våffeljärn, smörgåsjärn, matberedare, vattenkokare och elvisp med flera förhållandevis lite energi, så att lägga mycket tid och möda på att minska användningen av dem ger inte så mycket i besparing tillbaka. Även om varje kilowattimme förstås räknas! Tips: häll upp kaffet på termos istället för att låta bryggaren stå på länge.
9) För dig med gjutjärnsplattor
Det går inte att komma ifrån: en modern spris med induktionshäll är mycket energisnålare än en äldre spis med gjutjärnsplattor. Men för dig som inte kan eller vill byta den närmaste tiden är här några tips.
Tips 1: Använd vattenkokare för att koka upp vatten och häll sedan över till kastrull på spisen, det spar mycket tid och energi.
Tips 2: Utnyttja eftervärmen. Stäng av plattan 10 minuter i förväg när du kokar potatis, ris, bönor med mera.
Tips 3: Se till att kastrull och platta matchar varandra i diameter. Hellre lite större kastrull än platta än tvärtom.
10) Frysta grönsaker i mikron
Mikrovågsugnen fungerar utmärkt för att tillaga frysta grönsaker i, och i många fall behöver du inget extra vatten. Snabbt och energisnålt!
(Källa: miljomat.se)
Recept 1: Ångkokt rotfruktsjulienne med vinägrett
Ett lättlagat och smakrikt tillbehör som passar till många olika rätter. Perfekt att ångkoka ovanpå pasta, ris eller potatis i kok. Gör vinägretten först.
Ingredienser: 2 morötter, ½ liten rotselleri, ½ purjolök.
Tillagning:
1) Skala och strimla morötter och rotselleri så tunt som möjligt. Strimla purjolöken på längden.
2) Ångkoka i 2 minuter.
Vinägrett: Blanda en vinägrett av 1 msk vitvinsvinäger, 2 msk olivolja, juice och skal av 1 apelsin, 2 msk finhackad bladpersilja, 4 krm salt och 2 krm peppar.
Blanda juliennen med vinägretten och servera.
(Recept från ica.se/Buffé.)
Recept 2: Ångkokt lax med potatis och grönsaker
Ångkoka fisk är precis lika lätt som att ångkoka grönsaker, och i detta recept drar du nytta av ångan från potatiskoket.
Ingredienser (4 portioner): 600 g laxfilé, 100 g sockerärtor, 3-4 gulbetor, 2 morötter (inte för grova), 800 g potatis, 1 liter vatten och 5 msk salt (till marinaden).
Tillagning:
1) Skala potatisen, lägg den i en kastrull med lättsaltat vatten.
2) Blanda salt och vatten, vispa tills saltet löst sig. Dela fisken i skinn- och benfria portionsbitar och lägg dem i saltmarinaden i 10 minuter.
3) Skala och skär gulbetorna i tunna skivor och morötterna i tunna stavar. Sockerärtorna ångas hela. (Prova gärna andra grönsaker också/istället, t ex broccoli, blomkål, kålrabbi, palsternacka.)
4) Sätt potatisen i kok och lägg lax och grönsaker i en ångkoksinsats eller ett durkslag. Är det trångt, lägg grönsakerna över laxen.
5) När potatisen kokat ca 10 minuter, sätt ner ångkoksinsatsen/durkslaget med fisk och grönsaker i kastrullen och lägg tillbaka locket på. Koka i 8-10 minuter. Servera med t ex citron, hollandaisesås eller kall örtagårdssås.
(Receptet är en bearbetning av ett recept från Göteborgsposten, gp.se)