Gå direkt till innehåll
Att spara el när du kan är alltid en god idé. Här är några tips på hur du gör det i sommar.
Att spara el när du kan är alltid en god idé. Här är några tips på hur du gör det i sommar.

Blogginlägg -

Så sparar du el på sommaren

Från lufttorkad tvätt till smartaste poolvärmen – här är några tips i stort som smått på hur du kan spara el under sommaren.

Att spara el på sommaren är något vi kanske inte tänker på lika ofta som att spara el under vintern, vilket ju är helt naturligt.

Men att spara el när man kan är förstås alltid en god idé, inte minst under tider som dessa med höga elprislägen och en oförutsägbar utveckling på energimarknaden.

Så, här är 6 tips från oss på stora som små saker du kan göra för att hålla nere elräkningen i sommar. Kom ihåg att den bästa kilowattimmen är den som aldrig används 😊

1) Lufttorka tvätten ute

Sol, vind och vatten hör ju sommaren till, eller hur? Här handlar det om att ta hjälp av solen och vinden för att torka vattnet ur din tvätt. Ge torktumlaren lite semester och häng ut din tvätt till tork. Redan vid klart till halvklart och svag vind torkar tvätten förvånansvärt fort, och är det strålande sol och friska vindar, då går det verkligen undan. Bonus: tvätt som torkar ute luktar såå gott!

2) Stäng av golvvärmen

På sommaren har vi litet eller inget behov av uppvärmning inomhus. Har du golvvärme i badrum eller andra rum så är det lätt att låta den stå på av gammal vana, även om du egentligen inte behöver den. Så tänk på att stänga av den, och detsamma gäller handdukstork om du har det. Låt handdukarna torka ute istället (som sagt)!

3) Vädra vid rätt tid

Idag har allt fler eldriven luftkonditionering/AC/komfortkyla därhemma för att få ett svalt och behagligt inomhusklimat sommartid. Genom att vädra och vädra vid rätt tid kan du minska kylbehovet och därmed också elförbrukningen. Det bästa sättet är att stänga alla fönster när det är som varmast utomhus. Det känns kanske lite konstigt, men vad du gör då är att stänga ute den varmaste luften. Vädra istället kvällar och nätter när det är svalare. Se också till att rulla ner gardiner och persienner när solen lyser som varmast.

4) Ät kall mat!

Ett tips som är så simpelt så det nästan blir fånigt – men icke desto mindre effektivt! Ju mindre du använder spis och ugn, desto mer el kan du spara. Kall eller sval mat smakar dessutom extra gott på sommaren, och utbudet av färska grönsaker är rikt och varierat. Sallader, kalla soppor, smörgåsar i olika former är några exempel på sval och energisnål sommarmat.

5) Smartaste poolvärmen

En viktig sak att tänka på för dig som har pool eller är på väg att skaffa en är hur du värmer upp den. Med en poolvärmepump kan du minska elanvändningen till pooluppvärmningen med upp till 80 procent jämfört med ren elvärme. Ännu bättre blir det om du skaffar solceller. Sommartid är ju den tid då du både använder poolen mest och då solcellerna producerar ett överskott av el. Med solceller får du i princip gratis uppvärmning av poolen.

6) Smartaste inomhuskylan

Den smartaste inomhuskylan får du enligt oss med en luftvärmepump. För varje kWh (kilowattimme) el får du 5 kWh kyla – och under kallare delar av året får du lika mycket värme istället. En luftvärmepump är också den värmepump som det kostar minst att investera i. Och du: samma sak som för poolvärmen gäller för inomhuskylan: om du har solceller på taket blir inomhuskylan ”gratis” på sommaren.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt Skånska Energis pressjour 010-122 70 80

Relaterat innehåll

Med en luftvärmepump till dina solceller fixar du inomhuskyla som i princip är gratis.

Låt solen svalka dig i sommar

Låt solens heta strålar svalka dig i sommar! Jo, du läste rätt. Med en luftvärmepump till dina solceller fixar du inomhuskyla som i princip är gratis. Så här går det till.

Serva din värmepump nu på sommaren så är den redo för nästa kalla årstid.

Därför ska du serva din värmepump i sommar

Regelbunden service förlänger livet på din värmepump och ser till att den alltid presterar på topp. Serva din värmepump nu på sommaren så är den redo för nästa kalla årstid.

Spara pengar med ett timprisavtal och vår app som automatiskt styr laddningen av elbilen till de billigaste timmarna.

Ladda elbilen billigt med timpris

Laddar du elbilen när elpriserna är som lägst kan du spara mycket pengar. Men hur? Jo, med ett timprisavtal och vår app som automatiskt styr laddningen till de billigaste timmarna.

Skånska Energilösningar har smarta energilösningar och två kontor i Skåne, i Helsingborg och Södra Sandby.

Allt under ett tak hos Skånska Energilösningar

Solceller, värmepumpar, laddlösningar, geoenergi. Försäljning, montering, installation och service. Utbud, utförande och expertkompetens – allt finns under samma tak hos Skånska Energilösningar.

9 av 10 köper laddbox med solcellerna

9 av 10 köper laddbox med solcellerna

Solcellsboomen fortsätter. Det gröna avdraget är populärt. 9 av 10 köper laddbox med solcellerna. Läs vår solcellsexpert Jonathans spaningar om solcellsläget just nu.

Vad skiljer elbrist och effektbrist? Här förklarar vi skillnaden.

Elbrist och effektbrist på fem minuter

Har vi verkligen elbrist? Eller har vi effektbrist? Eller har vi både och? Här förklarar vi snabbt två begrepp som nämns mycket just nu – och några till.

Vi bjuder på tips för att du ska slippa mygg i sommar.

Så slipper du mygg i sommar

OK, slippa myggen helt kan vi faktiskt inte lova att du gör. Men här är en rad tips och trix och hacks för att minska risken att bli stucken och för att lindra betten om du ändå skulle bli det.

Är timpris ett elavtal för dig? Här får du konkreta tips på vad du ska tänka på!

Timpris på el – så blir det lönsamt

Med timpris på el kan du spara en hel del pengar på att styra din elanvändning till de billigaste timmarna. Men timprisavtal är inte för alla – läs här hur det blir lönsamt och om det passar dig.

Tio tips och tricks med exempel på vackra blommor som boostar energin för fjärilar och bin!

Boosta energin för fjärilar och bin!

Så gör du din trädgård eller balkong till en oas för våra små bevingade vänner. Här är 10 tips och tricks med exempel på vackra blommor som de älskar.

Har du koll på hur mycket el dina elektriska apparater därhemma drar? Och hur mycket en kilowattimme el räcker till? Och, för all del också: vad en kilowattimme är?

Hur mycket är en kilowattimme?

Din elförbrukning mäts i enheten kilowattimmar (kWh). Din elräkning baseras på hur många kilowattimmar el du har förbrukat under den gångna månaden. Men hur mycket räcker en kilowattimme el till egentligen?

Spara energi med nya vanor

Spara energi med nya vanor

Den billigaste kilowattimmen är den som inte används! Därför vill vi ge dig konkreta tips på nya vanor som gör att du sparar el och sänker dina kostnader. Du kan göra mer än du tror, spara mer än du tror och se skillnad redan imorgon.

Lär dig mer om styrel och vad som händer om Svenska kraftnät fattar beslut om bortkoppling.

Vad händer om elen stängs av i vinter?

Om det uppstår effektbrist kan elanvändare i Sverige få sin el avstängd. I södra Sverige finns det en ökad risk för bortkoppling, vilket beror på flera olika faktorer. Vi vill här förtydliga varför det kan ske, att det är Svenska Kraftnät som fattar beslut om bortkoppling och vad vi som elnätsföretag måste göra.

Gå på konstrunda i Kävlinge

Gå elskåps- konstrundan i Kävlinge!

Nu finns det tretton målningar på tretton av våra elskåp i centrala Kävlinge. Christian Frost berättar om en ovanlig och energigivande utmaning för de tretton lokala konstnärerna som har skapat dem.

Unna dig vandring och ladda automatiskt upp med ny energi.

Så får du energi av att vandra

Att vandra ger dig ny energi till både kropp och knopp och det finns ingen bättre tid att börja vandra än just nu.

Här ger vi dig energi för att komma igång och springa i vår.

Hitta din löpenergi i april!

Vårutmaning: kom igång och spring under april månads fyra veckor. Och om du vill: prova sen dina vingar – eller ben – i det mysiga Risenloppet i Genarp som passar utmärkt för nybörjare.

Hitta ny energi genom att vandra i Skånska Energis elnätsområde.

10 vackra vandringar i vårt nätområde

Hitta ny energi genom att börja vandra, och varför inte i vår egen vackra trakt! Här tipsar vi om 10 vandringsleder i Skånska Energis elnätsområde, från 2,1 till 21,7 kilometer långa.