Gå direkt till innehåll
Här ger vi dig energi för att komma igång och springa i vår.
Här ger vi dig energi för att komma igång och springa i vår.

Blogginlägg -

Hitta din löpenergi i april!

Vårutmaning: kom igång och spring under april månads fyra veckor. Och om du vill: prova sen dina vingar – eller ben – i det mysiga Risenloppet i Genarp som passar utmärkt för nybörjare.

Det finns ingen träning som är så lätt att börja med som att springa. Snöra på ett par skor, öppna dörren och stick iväg. Så långt du vill. Så länge du vill. Så fort du vill. Friheten är total, och den är din.

Hitta din löpenergi

Att ge sig ut och sätta fot efter fot och lägga steg till steg är inte bara lätt att börja med, det börjar också kännas lite lättare nu när våren kommit en bit på vägen. Så, varför inte ta och hitta din löpenergi nu i april?
– Att springa är ett enkelt och effektivt sätt att må bra och få ny energi, för mig är det oslagbart. Nej, man är inte alltid så sugen på att ge sig iväg, men så fort jag kommer ut och rör på mig så rensar jag skallen och mår bättre. Du ångrar aldrig en löprunda, så enkelt är det!
Det säger Viktor Karlsson, aktiv löpare i Genarps IF med många mil i benen.

Så kommer du igång

April har fyra veckor. Oavsett varifrån du börjar, vilken form du känner att du har (eller saknar) och hur mycket (eller lite) tid du har att lägga: på fyra veckor hinner du komma igång med att löpa, eller springa, eller jogga. Ja, du kan till och med bli redo för ditt första lopp! Läs mer om det lite längre ner. Först: tre tips från Viktor till dig som är nybörjare och inte alls van vid att vara ute och springa.

1) Börja försiktigt

– Tänk på de första passen som promenader med löpinslag. Gå, och prova jogga litegrann, så länge som det känns bra. Gå två minuter, spring en minut, gå två minuter, spring en minut och så vidare. Eftersom vi alla springer olika snabbt är det bättre att tänka i minuter än meter i början.

2) Öka successivt

– Öka sedan andelen joggande minuter successivt. Det kan kännas trögt och segt och nästan hopplöst i början men jag lovar: det blir snart bättre. Inom ett par veckor når många sitt första pass utan att gå eller klarar sina första sprungna kilometer.

3) Var realistisk

– Börja försiktigt. Spring inte sju dagar i veckan samtidigt som du lägger om kosten, utan hitta plats för löpningen i din vardag. Gör hellre fler kortare pass som du verkligen planerar in än färre längre som du avstår för att du inte hinner med. Två pass i veckan är bra att börja med, en halvtimme var. Öka sedan till tre, tänk en eller två dagars vila emellan. Då är du verkligen på väg!

Risenloppet 1 maj – DITT första löplopp?!

Efter april månads fyra veckor kommer 1 maj – och då råkar Genarps IF arrangera ett löplopp som passar utmärkt för dig som är nybörjare: Risenloppet.
– Risenloppet går i två distanser: 5 kilometer och 10,7 kilometer. Fem kilometer är en perfekt distans om du är nybörjare. Orkar du inte springa hela så kan du gå istället så mycket du känner för, fem kilometer är en sträcka de flesta klarar av att ta sig igenom. Loppet går en trevlig väg genom byn och är lättsprunget på jämn asfaltväg, säger Viktor Karlsson.
För dig som är redo att springa lite längre erbjuder 10,7-kilometerssträckan en mycket fin och varierad runda, där hälften går genom byn och andra hälften ute i vacker natur på Risen genom skog och ängsmark.
– Samma dag som Risenloppet har vi också Rådjursloppet, 700 meter för barn upp till 9 år. Gratis att vara med på och medalj till alla.

Läs mer om Risenloppet och hur du anmäler dig här

Run All Around – nybörjarlöpning tillsammans

För dig som vill ha lite mer tips, råd och pepp för att hitta din löpenergi och dessutom vill träffa andra löpintresserande så arrangerar Genarps IF något som kallas för Run All Around.
– Run All Around är träningstillfällen särskilt anpassade för nybörjare. Vi kör Run All Around varje torsdag kväll, så för dig som vill testa är det bara att komma förbi och vara med.

Glöm inte: skorna!

Viktor Karlsson har ett sista tips till dig som vill börja springa och hitta din löpenergi: skaffa ett par bra skor.
– Det behöver inte alls vara de dyraste märkena och modellerna. Men att ha ett par bra skor, som är speciellt utprovade efter dina fötter, din vikt och hur du springer gör inte bara löpningen skönare och roligare – det är också ett bra sätt att undvika skador. Med tanke på att skorna är den enda kostnad du har för att löpträna, unna dig ett par bra skor!

Lycka nu till med att hitta din löpenergi och kom ihåg att den liksom vår på Skånska Energi är 100 procent förnybar 😊


Ämnen

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt Skånska Energis pressjour 010-122 70 80

Relaterat innehåll

Rob Haans på Träningsbutiken i Dalby berättar om sitt stora engagemang för att få alla att träna, inte bara i Dalby.

Robs energi gör att Dalby kommer i form

Rob Haans på Träningsbutiken i Dalby berättar om sitt stora engagemang för att få alla att träna. Han vill med sin energi och vision skapa ett träningscenter för hela familjen med kampsporten i fokus. En vision som nu har blivit verklighet.

Kävlinge Harrie FF är en lokal idrottsföreningar som sprider fotbollsenergi.

Fotboll för alla i Kävlinge Harrie FF

Kävlinge Harrie FF är en av de lokala idrottsföreningar som vi på Skånska Energi är både glada och stolta över att stötta lite och samarbeta med. Läs om hur KHFF verkligen satsar på fotboll för alla.

Schysst elhandel ett kvitto på trygghet för dig. Det bästa är att det inte finns något som gömmer sig i det finstilta.

Schysst elhandel – din viktigaste garanti

Även i oroliga elpristider är märkningen Schysst elhandel en säker garanti för att du inte blir lurad när du väljer elbolag. Läs om hur Schysst elhandel funkar här.

Bostadsrättsföreningen Kvarnparken 1 i Kävlinge har smyckat  sina elskåp med vackra fåglar med lokal anknytning.

Flygande juvel på elskåp i Kävlinge

bostadsrättsföreningen Kvarnparken 1 i Kävlinge ville smycka ut ett av våra elskåp föll valet på två vackra fåglar med lokal anknytning: kungsfiskaren och strömstaren.

Askeröds IF är en liten fotbollsklubb med en stark anda och den populära Askecupen.

Med hjärta och glöd i Askeröd

Askeröds IF är en liten fotbollsklubb med en stark anda och ett populärt mellanskånskt mellandagsarrangemang: Askecupen.

Musik har en unik förmåga att förmedla kärlek och energi – och på Alla Hjärtans dag vill vi ge dig mycket av båda!

Sprid kärlek och energi med musik

Musik har en unik förmåga att förmedla kärlek och energi – och på Alla Hjärtans dag vill vi ge dig mycket av båda! Läs om hur vi mår bra av musik och hör vår spellista med kärlekslåtar!

Spara energi med nya vanor

Spara energi med nya vanor

Den billigaste kilowattimmen är den som inte används! Därför vill vi ge dig konkreta tips på nya vanor som gör att du sparar el och sänker dina kostnader. Du kan göra mer än du tror, spara mer än du tror och se skillnad redan imorgon.

Har du koll på hur mycket el dina elektriska apparater därhemma drar? Och hur mycket en kilowattimme el räcker till? Och, för all del också: vad en kilowattimme är?

Hur mycket är en kilowattimme?

Din elförbrukning mäts i enheten kilowattimmar (kWh). Din elräkning baseras på hur många kilowattimmar el du har förbrukat under den gångna månaden. Men hur mycket räcker en kilowattimme el till egentligen?

Gå på konstrunda i Kävlinge

Gå elskåps- konstrundan i Kävlinge!

Nu finns det tretton målningar på tretton av våra elskåp i centrala Kävlinge. Christian Frost berättar om en ovanlig och energigivande utmaning för de tretton lokala konstnärerna som har skapat dem.

Sommarn är här vilket också innebär semestertider. Våra bästa tips är att vara i nuet, gör något spännande och framför allt ha roligt.

Tips hur du vilar upp dig under semestern

Sommarn är här vilket också innebär semestertider. Våra bästa tips är att vara i nuet, gör något spännande och framför allt ha roligt. Vila kropp och knopp från arbetssituationen och andra framsteg, det är nu du ska ladda upp ditt inre batteri med rätt energi.

Att spara el när du kan är alltid en god idé. Här är några tips på hur du gör det i sommar.

Så sparar du el på sommaren

Från lufttorkad tvätt till smartaste poolvärmen – här är några tips i stort som smått på hur du kan spara el under sommaren.

Felicia Hansson med skolhästen Bacchi efter hoppexamination.

Framtiden ligger framför deras ridstövlar

Flyinges studenter, lärare och personal kombinerar hästintresse och yrkesliv. Vi var och hälsade på en dag i maj och pratade hästar, framtid och hur skönt det är att slippa frysa.

Michelle Fyhr Seifert lägger sin energi på att utveckla tjejhandbollen i Ystad IF.

All energi till Ystads handbollstjejer

I fem år har Michelle Fyhr Seifert lagt all sin energi på att utveckla tjejhandbollen i Ystad. Var hittar hon själv sin energi? I träningshallen förstås.

Hitta ny energi genom att vandra i Skånska Energis elnätsområde.

10 vackra vandringar i vårt nätområde

Hitta ny energi genom att börja vandra, och varför inte i vår egen vackra trakt! Här tipsar vi om 10 vandringsleder i Skånska Energis elnätsområde, från 2,1 till 21,7 kilometer långa.

Unna dig vandring och ladda automatiskt upp med ny energi.

Så får du energi av att vandra

Att vandra ger dig ny energi till både kropp och knopp och det finns ingen bättre tid att börja vandra än just nu.

Jamboree-energi från Dalby till Sydkorea

Jamboree-energi från Dalby till Sydkorea

Nu är det bara några veckor kvar! Tills tolv Dalbyungdomar får resa till Sydkorea och uppleva sitt scoutlivs största äventyr: en jamboree med tiotusentals deltagare från hela världen.

IBK Lund – Skånes största innebandyklubb.

Innebandyenergi och glädje för alla i IBK Lund

Med ett damlag i högsta serien, ett herrlag i näst högsta och 650 barn och ungdomar i träning är IBK Lund Skånes största innebandyklubb – men också en förening dit precis alla är välkomna.