Gå direkt till innehåll
Skryllegården fyller 50 i år och Thomas Arvidsson ger sina egna Skrylletips.
Skryllegården fyller 50 i år och Thomas Arvidsson ger sina egna Skrylletips.

Blogginlägg -

Skryllegården jubilerar och bygger för framtiden

Thomas Arvidsson på Skryllegården, som fyller 50 i år, ger sina egna Skrylletips och berättar om den pågående om- och nybyggnaden.

I 50 år jämnt nu, sedan 1972, har Skryllegården gett Lundaborna och många, många skåningar en utgångspunkt för att upptäcka naturen och friluftslivet, möjligheter till motion och träning och rekreation och energi i massor. En älskad, uppskattad, viktig, självklar och oerhört välbesökt plats för generationer. Det officiella jubileet sker först den 24 september, men låt oss redan nu säga GRATTIS! till Skryllegården.
– Tack! Vi ser fram emot att uppmärksamma jubileet, men det blir inget större firande. Våra pågående byggen begränsar möjligheterna, säger Thomas Arvidsson, verksamhetschef på Friluftsfrämjandet Lund, som driver Skryllegården på uppdrag av Lunds kommun.

Nytt och större naturum byggs

Det händer nämligen saker på Skryllegården just nu. Ett helt nytt naturum håller på att byggas, med plats för större utställningar och utökad verksamhet för naturvägledning. Det gamla naturumet byggs däremot om till att bli – en efterlängtad – värmestuga. Därtill nya toaletter, en ny ekonomibyggnad och flera mindre ombyggnader. Lite stökigt här och där under byggtiden kanske, men Skryllegården har öppet precis som vanligt. Och att bygga för framtiden och nästa 50 år är ju också ett sätt att fira de 50 som gått.

Flera naturreservat och stigar för alla

Skrylleområdet är ett av södra Sveriges mest besökta naturområden och består av flera olika sammanhängande och näraliggande naturreservat, samt nationalparken Dalby Söderskog. 17 olika märkta stigar, vandringsleder och motionsspår för besökaren till många olika miljöer och naturtyper. Skryllegården är den naturliga utgångspunkten.
– Här finns något för alla kan man säga, och det är precis det som är meningen. Hit kan du komma för en lättare promenad, en nypa frisk luft som återhämtning i vardagen, men också för en eller flera dagars vandring med övernattning i något av våra vindskydd. Det finns särskilda spår för mountainbike och ridning, och flera stigar är tillgänglighetsanpassade, berättar Thomas.

Thomas 4 Skrylletips

På frågan om sina egna Skryllefavoriter vill Thomas Arvidsson lyfta fram några stigar och ställen som inte tillhör områdets mest välbesökta:

  1. Myrstigen.
    – Myrstigen är en kortare slinga på cirka tre kilometer, en varierad naturstig genom både skog och öppet landskap med flera fina utsiktspunkter. Stigen passerar bland annat Måryds fälad, Boijsens dammar och Skryllesjön.
  2. Skryllesjön.
    – Skryllesjön är ett gammalt stenbrott bara några hundra meter från Skryllegården, en vacker plats med fin utsikt.
  3. Belsebo.
    – Belsebo är ett av våra många vindskydd, men ett som är unikt utformat och där också stora grupper kan övernatta. Belsebo liksom flera av våra vindskydd och grillplatser – men långt ifrån alla! – måste bokas i förväg.
  4. Gyltan.
    – Gyltan är ett viltgömsle, ett litet hus intill en utfodringsplats där du kan få en häftig upplevelse av vilda djur på riktigt nära håll. I första hand vildsvin men även rådjur, dovhjort, räv eller grävling. Gyltan har plats för åtta personer och måste bokas i förväg, du kan vara där från fyra på eftermiddagen till nio på morgonen.

Läs mer om allt som finns att se, göra och uppleva i Skrylle på www.skrylle.se. Nu under sommaren finns ett särskilt sommarprogram med aktiviteter lördagar och söndagar, till exempel Geologi för små öron (9-10/7), Läkande växter (23-24/7) och Trädvandring (30-31/7).

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt Skånska Energis pressjour 010-122 70 80

Relaterat innehåll

Tio tips och tricks med exempel på vackra blommor som boostar energin för fjärilar och bin!

Boosta energin för fjärilar och bin!

Så gör du din trädgård eller balkong till en oas för våra små bevingade vänner. Här är 10 tips och tricks med exempel på vackra blommor som de älskar.

Sommarn är här vilket också innebär semestertider. Våra bästa tips är att vara i nuet, gör något spännande och framför allt ha roligt.

Tips hur du vilar upp dig under semestern

Sommarn är här vilket också innebär semestertider. Våra bästa tips är att vara i nuet, gör något spännande och framför allt ha roligt. Vila kropp och knopp från arbetssituationen och andra framsteg, det är nu du ska ladda upp ditt inre batteri med rätt energi.

Att spara el när du kan är alltid en god idé. Här är några tips på hur du gör det i sommar.

Så sparar du el på sommaren

Från lufttorkad tvätt till smartaste poolvärmen – här är några tips i stort som smått på hur du kan spara el under sommaren.

Gå på konstrunda i Kävlinge

Gå elskåps- konstrundan i Kävlinge!

Nu finns det tretton målningar på tretton av våra elskåp i centrala Kävlinge. Christian Frost berättar om en ovanlig och energigivande utmaning för de tretton lokala konstnärerna som har skapat dem.

Askeröds IF är en liten fotbollsklubb med en stark anda och den populära Askecupen.

Med hjärta och glöd i Askeröd

Askeröds IF är en liten fotbollsklubb med en stark anda och ett populärt mellanskånskt mellandagsarrangemang: Askecupen.

Här ger vi dig energi för att komma igång och springa i vår.

Hitta din löpenergi i april!

Vårutmaning: kom igång och spring under april månads fyra veckor. Och om du vill: prova sen dina vingar – eller ben – i det mysiga Risenloppet i Genarp som passar utmärkt för nybörjare.

Kävlinge Harrie FF är en lokal idrottsföreningar som sprider fotbollsenergi.

Fotboll för alla i Kävlinge Harrie FF

Kävlinge Harrie FF är en av de lokala idrottsföreningar som vi på Skånska Energi är både glada och stolta över att stötta lite och samarbeta med. Läs om hur KHFF verkligen satsar på fotboll för alla.

Hitta ny energi genom att vandra i Skånska Energis elnätsområde.

10 vackra vandringar i vårt nätområde

Hitta ny energi genom att börja vandra, och varför inte i vår egen vackra trakt! Här tipsar vi om 10 vandringsleder i Skånska Energis elnätsområde, från 2,1 till 21,7 kilometer långa.