Gå direkt till innehåll
Bostadsrättsföreningen Kvarnparken 1 i Kävlinge har smyckat  sina elskåp med vackra fåglar med lokal anknytning.
Bostadsrättsföreningen Kvarnparken 1 i Kävlinge har smyckat sina elskåp med vackra fåglar med lokal anknytning.

Blogginlägg -

Flygande juvel på elskåp i Kävlinge

När bostadsrättsföreningen Kvarnparken 1 i Kävlinge ville smycka ut ett av våra elskåp föll valet på två vackra fåglar med lokal anknytning: kungsfiskaren och strömstaren.

Elskåp är rätt tråkiga. Det får även vi som energibolag medge. (I alla fall på utsidan!) Därför är det kul hur det på senare år blivit populärt här och där att utsmycka elskåp med målningar eller bilder. Ett fantastiskt exempel är elskåpskonstrundan på tretton av Skånska Energis elskåp i centrala Kävlinge, som vi berättat om tidigare här på bloggen: Gå elskåps- konstrundan i Kävlinge! (skanska-energi.se

Nytt smyckat skåp nere vid ån

Nu finns det ett till vackert elskåp att titta på i Kävlinge, hos bostadsrättsföreningen Kvarnparken 1 på Väverigatan, nere vid Kävlingeån (där väveri- och läderfabriken tidigare låg). Brf-ordförande Anders Sjöholm berättar:
– Elskåpet står lite för sig själv intill en av våra planteringar och var tidigare omgivet av vintergröna växter. Men när vi gjorde om i rabatterna blev det lite kalt och tråkigt kring skåpet. Vi hade ju sett alla de fina elskåpen inne i stan och började fundera på om vi inte kunde göra något liknande, säger Anders.
Anders ringde två samtal. Det första till Skånska Energi/Kraftringen, det andra till lokale naturfotografen Benny Ståhl.
– Skånska Energi var positiva till vår idé: vi fick gärna sätta en folierad bild på elskåpet och de erbjöd sig både att hjälpa till och att stå för kostnaden, det blev vi glada för! Benny Ståhl fotograferar ofta här nere längs med ån och ville gärna bidra med bilder. Han skickade över ett par förslag.

Fåglar med lokal anknytning

Valet föll på två fåglar: kungsfiskare till den sida av elskåpet som syns mest och strömstare till skåpets ”baksida”. Kungsfiskaren med sin skimrande blå och roströda fjäderdräkt är en av de färgstarkaste fåglar vi har, och i stort format på elskåpet fångar den ögat lätt. Strömstaren däremot är mer diskret men stilrent tecknad i brunsvart och vitt. Att det blev just dessa fåglar är ingen slump.
– Kungsfiskaren ses ofta i Kävlingeån precis här nedanför och häckar i området, medan strömstaren kommer på besök under vintern, säger Anders Sjöholm.
– Sen är ju kungsfiskaren så vacker, när solen ligger på mot elskåpet gnistrar verkligen färgerna på fotot! Ryktet har nog spritt sig, för ibland kommer folk som inte bor här och letar upp elskåpet för att titta på det.

Blå juvel som ses en sekund

I naturlig storlek är kungsfiskaren (Alcedo atthis) 17-19 centimeter lång och trivs vid vattendrag med lugnt rinnande vatten. Om än färgstark så är den inte alltid så lätt att få syn på: en liten juvel som skimrar i blått och snabbt som ett skott far förbi längs vattnet är den vanligaste, sekundlånga obsen. Har du riktig tur kan du få se en kungsfiskare sittande strategiskt positionerad på en gren hängande över vattnet, redo att störtdyka efter fisk.

”Koltrast” som dyker i vattnet

Strömstaren (Cinclus cinclus) är lite lättare att få syn på. Den ser ut lite som en koltrast med vitt bröst, men till skillnad från vår vanliga trädgårdsfågel har strömstaren liksom kungsfiskaren det rinnande vattnet som sin livsmiljö. Får du väl syn på en strömstare i en å eller bäck kan du ha glädje av att följa hur den – gärna från stenar i vattnet – hoppar och dyker efter insekter. I Skåne är strömstaren framför allt en vintergäst norrifrån.

Folierade foton på elskåpet: BENNY STÅHL

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt Skånska Energis pressjour 010-122 70 80

Relaterat innehåll

Paula Andreasson svarar på frågor och berättar hur det är att arbeta på Skånska Energis kundservice.

Kundservice från insidan

Väldigt mycket att göra men alltid roligt och intressant. Paula på vår kundserviceavdelning svarar på några frågor om sitt jobb.

Nu byter vi ut alla gamla elmätare till nya smarta elmätare

Nu byter vi ut alla gamla elmätare till nya smarta elmätare

Detta gör vi tillsammans med ONE Nordic, ett samarbete vi är väldigt glada för! Totalt 11.000 elmätare ska bytas ut under hösten och mätdata ska samlas in från 19.000 smarta elmätare för vidare hantering och analys.

Använd vår smarta app. Här är lite nyheter och tips till dig.

Smarta tips i appen

Skånska Energis app är uppdaterad till version 1.3.3 vilket medför en del förändringar och förbättringar.

Många fler önskar en digital elräkning från Skånska Energi.

Välj digital elräkning – det är enklare!

Allt fler av våra kunder (82 procent idag!) väljer att få elräkningen digitalt. Gör det du med! Det är både enklare och mer miljövänligt. Så här går det till.

Din elmätare registrerar alltid i svensk normaltid, som är vintertid, och sedan matchar vi din elförbrukning mot spotpriset. På så sätt blir du alltid korrekt fakturerad!

Din elmätares klocka har alltid vintertid

Ju fler som väljer timavtal desto fler som undrar om elmätarens klocka är rätt. Det är den! Din elmätare registrerar alltid i svensk normaltid, som är vintertid, och sedan matchar vi din elförbrukning mot spotpriset. På så sätt blir du alltid korrekt fakturerad!

Har du koll på hur mycket el dina elektriska apparater därhemma drar? Och hur mycket en kilowattimme el räcker till? Och, för all del också: vad en kilowattimme är?

Hur mycket är en kilowattimme?

Din elförbrukning mäts i enheten kilowattimmar (kWh). Din elräkning baseras på hur många kilowattimmar el du har förbrukat under den gångna månaden. Men hur mycket räcker en kilowattimme el till egentligen?

Se till att din värmepump är på topp när den jobbar och är optimalt inställd.

Se över din värmepump – du kan spara el och pengar

Se till att din värmepump är på topp när den jobbar och är optimalt inställd. En del saker kan du göra själv, andra får du genom regelbunden service. Här är några frågor och svar som kan hjälpa dig spara både el och pengar.

Gå på konstrunda i Kävlinge

Gå elskåps- konstrundan i Kävlinge!

Nu finns det tretton målningar på tretton av våra elskåp i centrala Kävlinge. Christian Frost berättar om en ovanlig och energigivande utmaning för de tretton lokala konstnärerna som har skapat dem.

Kävlinge Harrie FF är en lokal idrottsföreningar som sprider fotbollsenergi.

Fotboll för alla i Kävlinge Harrie FF

Kävlinge Harrie FF är en av de lokala idrottsföreningar som vi på Skånska Energi är både glada och stolta över att stötta lite och samarbeta med. Läs om hur KHFF verkligen satsar på fotboll för alla.

Här ger vi dig energi för att komma igång och springa i vår.

Hitta din löpenergi i april!

Vårutmaning: kom igång och spring under april månads fyra veckor. Och om du vill: prova sen dina vingar – eller ben – i det mysiga Risenloppet i Genarp som passar utmärkt för nybörjare.

Hitta ny energi genom att vandra i Skånska Energis elnätsområde.

10 vackra vandringar i vårt nätområde

Hitta ny energi genom att börja vandra, och varför inte i vår egen vackra trakt! Här tipsar vi om 10 vandringsleder i Skånska Energis elnätsområde, från 2,1 till 21,7 kilometer långa.

Unna dig vandring och ladda automatiskt upp med ny energi.

Så får du energi av att vandra

Att vandra ger dig ny energi till både kropp och knopp och det finns ingen bättre tid att börja vandra än just nu.

Jamboree-energi från Dalby till Sydkorea

Jamboree-energi från Dalby till Sydkorea

Nu är det bara några veckor kvar! Tills tolv Dalbyungdomar får resa till Sydkorea och uppleva sitt scoutlivs största äventyr: en jamboree med tiotusentals deltagare från hela världen.