Gå direkt till innehåll
Låt våren gro. Här är lite odlingstips från oss på Skånska Energi
Låt våren gro. Här är lite odlingstips från oss på Skånska Energi

Blogginlägg -

Odlingsenergi i februari!

Sätt lite frön och låt det grönska i fönsterkarmen. Här är tips på några bra grödor att så nu i februari – för skörd senare eller snacks mycket snart!

Så, februari är här. Än är det mörkt och kallt, än kan vädret vara riktigt blött och bistert, än är den riktiga våren en bra bit bort. Vad göra för att hålla humöret uppe? Här är ett förslag: tjuvstarta våren i fönsterkarmen!

För februari är ändå lite ljusare, och det där extra ljuset, det räcker för att kunna odla en hel del grönt och gott inomhus i ett soligt fönster. Här är några tips på grödor som är roliga att odla och lätta att komma igång med. Några kan du skörda och äta snart, några kan du följa under lång tid.

Spröda skott – snabbt och gott!

Så torkade gula ärtor, solrosfrön och senapsfrön, eller frö från rädisa, rödbeta, broccoli eller fänkål. Inom max två veckor har du spröda, fina skott som är redo att skördas och som kommer att pigga upp din vardagsmat med goda smaker och mycket energi.

Gör så här:

  1. Blötlägg fröna i cirka 8 timmar.
  2. Lägg ett tunt lager jord (2-3 centimeter, för ärtor kanske lite mer) i en liten kruka eller på ett fat med höga kanter. Vattna.
  3. Stoppa ner fröna, strö över lite jord. Ställ i fönster som får mycket ljus.
  4. Håll sådderna fuktiga: jorden ska se mer svart än brun ut.
  5. Skörda efter hand som skotten skjuter upp några centimeter (för ärtor lite mer).
  6. Spara några skott om du vill och se hur växterna utvecklar sig (plantera om i större krukor efter hand), sätt ut dem på balkong eller i täppa framåt april.

Chili, paprika och tomat – en varaktig relation

Här pratar vi odlingsfröjd på lite längre sikt. Det är något alldeles speciellt att med egna händer få ett frö att gro och spira, att se en liten planta växa sig allt större och att pyssla om den på vägen. Det är lätt att bli mycket engagerad i sina plantor 😊
Chili, paprika och tomat är alla grödor med lång utvecklingstid. Så nu och skörda i sommar och i höst.

Gör så här:

  1. Blötlägg fröna i cirka 8 timmar.
  2. Lägg ett lager jord på 4-5 centimeter i små krukor med dräneringshål (sätt fat eller bricka under) eller i odlingsbrätte. Vattna.
  3. Stoppa ner fröna, strö över lite jord. Spänn plastfolie över krukan (stick några lufthål i plasten). Ställ i fönster som får mycket ljus. Finns det ett element i närheten som ger lite värme är det en extra fördel när fröna gror.
  4. Håll sådden fuktig: jorden ska se mer svart en brun ut.
  5. Ta bort plasten när plantorna tittar upp. När de får sitt andra par blad är det dags att ge dem en lite större kruka (Om du har element i närheten, skruva ner eller stäng av det nu.)
  6. Fortsätt plantera om i takt med att plantan växer (titta försiktigt i krukan: trängs rötterna ut i kanterna är det dags). Tänk alltid att nästa kruka är ungefär dubbelt så stor som den förra. En bra slutkruka är 5-20 liter.
  7. När frostrisken är över, normalt sett i maj, sätt ut krukorna på balkongen eller i trädgården på soligt och skyddat läge – eller ha kvar dem i fönsterkarmen om du vill det! Tillför extra näring en gång i månaden: ett lager nyklippt gräs i krukan är finemangt, andra alternativ är nässelvatten (googla) eller lite hönsgödselpellets i jorden.
  8. Många sorter av chili, paprika och tomat kan bli riktigt höga och välväxta – du kan få en smärre djungel i fönsterkarmen så småningom! En del plantor kan behöva lite extra stöd med pinnar och snören.
  9. En viktig grej för tomater, framför allt högväxta tomater, är att du ska ”tjuva” dem, vilket innebär att ta bort sidoskotten. Busktomater och ampeltomater tjuvas inte. Kolla vad som gäller för din sort. Plantan mår bra utan tjuvning, men skörden blir mindre.
  10. Skörda i takt med att frukterna mognar under sommaren och in i hösten, och du: glöm inte att samla frön till nästa säsong!

Lycka till!

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt Skånska Energis pressjour 010-122 70 80

Relaterat innehåll

Hur lyser du i jul?

Hur lyser du i jul?

Vem av de fyra alternativen nedan är du? Vi har även matchat vilken funktion i vår app vi tror kommer passa just dig baserat på vilken av de fyra julkategorierna du tillhör.

Tips på grön energi direkt från skogen, Skånska Energis ramslökspesto en riktig delikatess

Grön energi direkt från skogen

Finns det något som ger så mycket energi som den skånska naturen? Nu är äntligen säsongen här då vi kan njuta lite extra genom att plocka med oss riktiga godsaker hem från turen.

3-rättersfrukost för extra energi

3-rättersfrukost för extra energi

Starta dagen med en energiboostande frukost – ja även (särskilt!) mitt i veckan. Njut av en trerätters energikick.

Askeröds IF är en liten fotbollsklubb med en stark anda och den populära Askecupen.

Med hjärta och glöd i Askeröd

Askeröds IF är en liten fotbollsklubb med en stark anda och ett populärt mellanskånskt mellandagsarrangemang: Askecupen.