Gå direkt till innehåll
Ny energimärkning: A till G där A är det bästa valet!
Ny energimärkning: A till G där A är det bästa valet!

Blogginlägg -

Kom ihåg: ny energimärkning på vitvaror

Planerar du att fynda vitvaror? Tänk på att köpa energisnålt och komp ihåg att vi har en ny energimärkning sedan 2021.

Att välja energisnåla vitvaror är alltid en god idé, och förstås extra god nu i tider av mycket höga elpriser. EU:s energimärkning är sedan mer än 25 år ett pålitligt redskap för dig som ska investera i allt från lampor till en ny tvättmaskin.

Ny energimärkning: A till G

Energimärkningens sju pilar i färger från grönt (bra!) över gult (okej) till rött (mindre bra) ger dig en snabb överblick över hur pass energieffektiv en vara är. Men vet du att själva graderingen är ny sedan början av 2021? Pilarna och färgerna är desamma, men bokstavs-”betygen” har ändrats. Tidigare hade märkningen från bäst till sämst skalan A+++, A++, A+, B, C och D. Den nya skalan har tagit bort plusteckningen, lagt till några bokstäver istället och går därmed från A via B, C, D, E, F till G.

Dessa produkter har den nya energimärkningen

En torktumlare med märkningen D är alltså inget energislukarmonster utan en helt okej produkt ur energiperspektiv: D återfinns nu i mitten av skalan med gul pil och inte i botten med röd som tidigare.

De här produkterna har fått ny energimärkning:

  • Diskmaskiner
  • Kyl och frys (även vinkylar)
  • Tvättmaskin och torktumlare
  • Lampor
  • Bildskärmar
  • Tv-apparater

Så, håll koll på den nya energimärkningen och god rea-jaktlycka på så energisnåla och miljövänliga apparater som möjligt 😊

Läs mer om det hos Energimyndigheten

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt Skånska Energis pressjour 010-122 70 80

Relaterat innehåll

Spar du värme spar du el spar du pengar.

Din energismarta jul – Del 2: spara värme i jul

Spar du värme spar du el spar du pengar. Så är det för de flesta hem och hushåll. Julen ger faktiskt några bra tillfällen att spara lite extra på värmen. Här är våra bästa tips.

Vi förklarar vad spotpris är!

Spotpris på el – vad är det?

Spotpriset på el är marknadens grundpris som sätts för varje timme och är viktigt att ha koll på för dig med timprisavtal.

Ha en LED-ig jul, det lönar sig!

Var LEDig i jul – så har du råd med juleljusen

Är du orolig för att höga elpriser ska gå ut över julmyset? Här är en god nyhet: med LED-lampor kostar din julbelysning max ett par tior. Läs mer här och räkna ut vad din egen julbelysning kostar!

Använd vår smarta app. Här är lite nyheter och tips till dig.

Smarta tips i appen

Skånska Energis app är uppdaterad till version 1.3.3 vilket medför en del förändringar och förbättringar.

Många fler önskar en digital elräkning från Skånska Energi.

Välj digital elräkning – det är enklare!

Allt fler av våra kunder (82 procent idag!) väljer att få elräkningen digitalt. Gör det du med! Det är både enklare och mer miljövänligt. Så här går det till.

Din elmätare registrerar alltid i svensk normaltid, som är vintertid, och sedan matchar vi din elförbrukning mot spotpriset. På så sätt blir du alltid korrekt fakturerad!

Din elmätares klocka har alltid vintertid

Ju fler som väljer timavtal desto fler som undrar om elmätarens klocka är rätt. Det är den! Din elmätare registrerar alltid i svensk normaltid, som är vintertid, och sedan matchar vi din elförbrukning mot spotpriset. På så sätt blir du alltid korrekt fakturerad!

Spara energi med nya vanor

Spara energi med nya vanor

Den billigaste kilowattimmen är den som inte används! Därför vill vi ge dig konkreta tips på nya vanor som gör att du sparar el och sänker dina kostnader. Du kan göra mer än du tror, spara mer än du tror och se skillnad redan imorgon.

Har du koll på hur mycket el dina elektriska apparater därhemma drar? Och hur mycket en kilowattimme el räcker till? Och, för all del också: vad en kilowattimme är?

Hur mycket är en kilowattimme?

Din elförbrukning mäts i enheten kilowattimmar (kWh). Din elräkning baseras på hur många kilowattimmar el du har förbrukat under den gångna månaden. Men hur mycket räcker en kilowattimme el till egentligen?

Se till att din värmepump är på topp när den jobbar och är optimalt inställd.

Se över din värmepump – du kan spara el och pengar

Se till att din värmepump är på topp när den jobbar och är optimalt inställd. En del saker kan du göra själv, andra får du genom regelbunden service. Här är några frågor och svar som kan hjälpa dig spara både el och pengar.

Är timpris ett elavtal för dig? Här får du konkreta tips på vad du ska tänka på!

Timpris på el – så blir det lönsamt

Med timpris på el kan du spara en hel del pengar på att styra din elanvändning till de billigaste timmarna. Men timprisavtal är inte för alla – läs här hur det blir lönsamt och om det passar dig.