Blogginlägg -
Spara energi i jul: våra 4 bästa tips
Mycket ljus och värme! Det måste vi ha under årets mörkaste tid. Men vi behöver inte slösa med el och energi för det. Här är våra 4 bästa energispartips till jul.
1) Unna dig en LED-ig jul
För många av oss är julfirande lika med traditioner och gärna gamla sådana. Men vad gäller julgransslingor och adventsstakar: satsa på nytt! Med energisnål LED-belysning istället för glödlampor sparar du faktiskt riktigt mycket el. För en klassisk sjuarmad ljusstake till exempel går det åt 14 gånger mer el med glödlampor än med LED, för en adventsstjärna 18 gånger. Eller omvänt: med LED-lampor kan du alltså ha sju gånger så många stakar och ändå förbruka hälften så mycket el med dem jämfört med gammellampor. Om du nu vill det alltså… Allra mest sparar du på att byta ljusslingan utomhus, eftersom vi ofta har den uppe under längre tid, ja kanske hela vintern?
2) Dissa skärmarna och umgås
Du vet säkert att alla skärmar, konsoler, datorer och sånt drar en del el, men visste du att det är så pass mycket som 25 procent? Jodå. Enligt en granskning av Naturskyddsföreningen står ”surfande och mediekonsumtion” för en fjärdedel av vår elförbrukning. Sen får vi förstås hoppas att det finns fler anledningar att släcka skärmarna och umgås mer med nära och kära i jul än att minska elräkningen.
3) Sänk värmen i förväg
De – inte sällan – hektiska förberedelserna inför julen och det – ofta – högtidliga firandet av samma jul har en sak gemensamt: det är varmare i ditt hem än vanligt. Under julstöket är spis, ugn och andra hushållsapparater igång mycket och de alstrar extra värme – och det gör du ju själv också när du far runt och fixar. Även under julfirandet är spis och ugn mycket på, många ljus är tända (ja kanske rentav en brasa), flera människor samlas (dock max åtta förstås!)… allt är lika med mer värme och varmare inomhus. Så om du är smart: sänk värmen lite grann i förväg så spar du el och slipper vädra i onödan. Vet du att varje sänkt (eller höjd) grad värme i hemmet motsvarar 5 procent av din energiförbrukning?
4) Smart stök i ugn och kök
Vårt fjärde och sista tips rör… låt oss kalla det julstökteknisk optimering av bak och matlagning. Att ha spis och ugn igång mycket drar förstås energi, men allra mest energi går det åt för att värma upp dem. Därför: planera gräddning, griljering och allt det andra så att lutfisken följer direkt efter långkålen på spisen och skinkan åker in när sista plåten pepparkakor åker ut. Eller i vilken ordning och vilka läckerheter du nu föredrar. Så slipper du värma upp på nytt – smart, eller hur?
Att du sedan har en 100% svensk grön el-jul är en självklarhet.