Blogginlägg -
Så laddar du det digitala mötet med energi
Även om det är skönt att slippa resa och omställningen till digitala möten under pandemin har visat sig ha fördelar, är det svårt att via skärmen förmedla den energi vissa möten faktiskt kräver. Vi vände oss till en expert på området.
Anna Braun har fem säsonger framför kameran som programledare för Barnkanalens populära Fixa rummet i bagaget, hon har stått på scen tillsammans med egna humorgruppen Fåfäng i tjugo år och arbetar idag som talarcoach och med digital transformering och konceptutveckling av möten och konferenser.
Här är hennes bästa tips för att få det digitala mötet att fungera på bästa sätt.
Ha en agenda
Skicka gärna ut agendan i förväg, så att alla vet förutsättningarna för mötet.
Fördela ordet
Det är lätt att prata i munnen på varandra när man inte kan se alla. Att ha någon som fördelar ordet är viktigt. Om bara några få är med på länk är det lätt att de glöms bort av de som sitter i samma rum.
Stäng av mikrofonen
Det är viktigt att minimera störande ljud. Vill du inte hålla på att slå av och på mikrofonen varje gång, så finns andra metoder. I både Zoom och Teams kan du slå av mikrofonen och sedan använda mellanslagstangenten när du vill prata. Nedtryckt mellanslagstangent betyder att mikrofonen är på, men så fort du släpper den stängs mikrofonen av.
Slå på kameran
Du går sällan till ett möte med en papperspåse över huvudet. Så om du pratar på mötet, slå på både bild och ljud. Det kan också vara trevligt att se alla ansikten i början på mötet. Därefter, om ni är många, kan det vara bra att slå av bilden för att spara på kapacitet. För att slippa grodperspektiv och kapade huvuden, gör så här:
- Placera datorn framför dig på en dryg armlängds avstånd
- Palla upp den med en hög böcker så att kameran kommer i ögonhöjd
- Vinkla skärmen 90 grader
Engagemang
Det många upplever som det stora problemet är avsaknaden av direktkontakt med övriga mötesdeltagare. Men de finns ju faktiskt där och ni känner av varandras närvaro. Titta därför in i kameran under hela mötet, både när du pratar och när du lyssnar. Och glöm inte att le!
Miljön
Gör dig bekväm i rummet där du ska sitta under mötet, oavsett om du är på kontoret eller hemma. Se till att det inte finns några störande moment som kan göra dig ofokuserad. Det är bra om du inte har för mycket saker bakom dig, som får de som tittar på dig att tappa fokus för att istället fundera på vad det är som ligger i en hög på golvet bakom dig. Ha ett vattenglas nära till hands.