Blogginlägg -
Grön el till Lakritsfabriken i Helsingborg
Lakritsfabriken gör svensk glutenfri premiumlakrits och bjuder in till föreläsningar, provningar och matlagning med lakrits i fokus.
På Ängelholmsvägen i norra Helsingborg finns en plats mycket väl värd att besöka för dig som älskar – eller är nyfiken på – lakrits: Lakritsfabriken med tillverkning och försäljning av ett rikt utbud av lakritsprodukter. Här finns också en utställning om lakrits, lakritsprovningar arrangeras regelbundet och varje tisdag och torsdag 14.00 arrangeras gratis studiebesök.
– Hos oss får du smaka, dofta, känna och uppleva lakrits på ett sätt du aldrig gjort tidigare. Vi berättar hur lakrits odlas och tillverkas, historia, kultur och myter kring lakrits, och så tittar vi in i en del av produktionen., säger Martin Jörgensen, vd för och grundare av Lakritsfabriken.
Från idé till produkt på tio veckor
Det var i början av 2011 som han bestämde sig för att göra slag i saken och starta ett eget varumärke för svensk premiumlakrits. Som kock och sommelier med många år i mat- och restaurangbranschen drev Martin ett företag för import av olika delikatesser och för vin- och chokladprovningar. Nu var det dags för något nytt.
– Det fanns en gryende trend kring lakrits och jag var nyfiken på möjligheterna. På tio veckor tog vi det mer eller mindre från idé till färdig produkt. Målet var att bli klara till Lakritsfestivalen i Stockholm april och det hann vi: 500 paket söt lakrits och 500 paket salt hade vi med oss, minns Martin.
– Men det var först efter sommaren, när butikerna vi sålt till återkom med nya beställningar som jag kände att det här, det kommer nog att funka; det finns en efterfrågan, vi har gjort något som folk gillar. Den känslan var fin.
Barndomsdröm på köpet
2021 kan Lakritsfabriken fira tioårsjubileum som ett av Sveriges främsta varumärken för premiumlakrits, med en omsättning på 15 miljoner kronor och ett rikt och ständigt växande utbud av lakritsprodukter. På köpet: en förverkligad barndomsdröm.
– När jag var liten och åkte förbi någon fabrik här i Helsingborg brukade jag låtsas att den var min. Jag drömde om att ha en egen fabrik, och även om det väl inte precis har varit en målbild för mig som vuxen, så… blev det verklighet.
Extra hög kvalitet
Premiumlakrits, vad är det? Jo, det är lakrits av högsta kvalitet: gjord på äkta lakritsrot och med högre halt av äkta lakrits än de flesta masstillverkade produkter. Så här utvinns och tillverkas lakrits, helt kort:
- Odling av och skörd av lakritsrot. Lakritsroten är en buske i familjen ärtväxter som växer naturligt i främst södra och östra Europa. Rötterna skördas vart tredje till fjärde år.
- Rötterna torkas, krossas och kokas i tre dygn: då reduceras rötternas lakritsextrakt till rålakrits. I modern tillverkning spraytorkas sedan rålakritsmassan till lakritspulver.
- När lakritspulvret blandas med mjöl och socker blir resultatet det vi betecknar som lakrits. Lakritsfabriken använder rismjöl eller majsstärkelse för att få en glutenfri lakrits – och det var man först med i Sverige för premiumlakrits.
- Sötlakrits och saltlakrits. All lakrits är från början sötlakrits. Det är när salmiak (ammoniumklorid sätt till) som saltlakrits uppstår.
Grön el viktig pusselbit
Hållbarhet är en bärande tanke i Lakritsfabrikens verksamhet, och grön el från Skånska Energi är en viktig pusselbit i helheten.
– Vi försöker tänka på hållbarhet och vad som är bra för miljön och klimatet i allt vi gör. Vi vill bara jobba med förnybar energi, och det är därför vi valt grön el. Alla borde ha grön el, det är inte bara framtiden, det är nuet, säger Martin Jörgensen.
Egen odling norra Europas största
Hur ser framtiden ut för Lakritsfabriken, nästa tio år? Kanske finns svaret på åtta hektar mark utanför Allerum norr om Helsingborg. Här har nämligen Martin och hans medarbetare startat vad som kan sägas vara norra Europas största lakritsrotsodling.
– Hellre än att till exempel tiodubbla vår produktion så vill jag utveckla helheten i vad vi gör med lakrits. Egen ekologiskt odlad lakritsrot kan vara ett mål, att utöka verksamheten kring events med provningar och matlagning med lakrits ett annat.
Champagne och saltlakrits
Till slut, ett läckert tips från sommelieren/lakritsfabrikören till sommarens festliga stunder:
– Lakrits är inte lika lätt att para med vin som choklad, men det finns en del riktigt fina kombinationer. En av mina favoriter är saltlakrits till mousserande vin med hög syra eller torra vita viner som sauvignon blanc, säger Martin.
– Till söt lakrits passar sötare viner, som till exempel ett moget portvin eller fortifierade viner med lite högra alkoholhalt.
Läs mer om Lakritsfabriken på lakritsfabriken.se. Här kan du även boka tid för studiebesök eller provning.
På bilden syns vd Martin Jörgensen och Elin Perlelin, som arbetar med marknad och försäljning, i Lakritsfabrikens butik.