Gå direkt till innehåll
I Torna Hällestad Lanthandel sprids både glädje, kunskap och energi.
I Torna Hällestad Lanthandel sprids både glädje, kunskap och energi.

Blogginlägg -

Gemenskap och hållbarhet i Torna Hällestad Lanthandel

Torna Hällestad Lanthandel är butik, bageri, restaurang och café i ett. En mötesplats för byborna med lokala råvaror i fokus

Efter flera svåra år gick det till slut inte längre. Konkurrensen med traktens stormarknader blev för svår. 2012 tvingades Torna Hällestads mångåriga lanthandel slå igen. Den lilla byns enda affär. Ett öde som drabbat hundratals, ja tusentals små affärer i mindre samhällen i vårt land de senaste tio trettio femtio åren.

Bybor startade om lanthandeln

Men det som hände ett år senare i Torna Hällstad, det händer inte på varje liten ort. Byborna insåg efter hand hur mycket de saknade sin lanthandel. 130 familjer gick samman, bildade ett bolag och köpte butiksfastigheten.
– Det finns helt klart en särskild anda här i Torna Hällestad. Vi tillhör Lund men är en liten by långt från stan. Jag tror vi är vana vid att få ta tag i saker själva om det ska bli något gjort!

Som affären på Saltkråkan

Det säger, med ett leende, Anders Hammar. Tillsammans med Jens Formare tog han sig an utmaningen att starta en ny lanthandel i den gamla affären. I april 2014 slog de upp portarna.
– Vår drömbild var affären som Tjorvens föräldrar har i Vi på Saltkråkan. Den är liksom öns centrum där allt händer: folk kommer inte bara för inköp utan för olika tjänster och ärenden.
Med skärgården utbytt mot Lundabygden är drömbilden sex år senare så gott som verklighet. Torna Hällestad Lanthandel är idag inte bara livsmedelsbutik utan också bageri, restaurang och café. En naturlig mötesplats, ett nav i byn.

Lokalt och ekologiskt – men inte bara

Hållbarhet och lokala leverantörer är en hörnsten för verksamheten. Lanthandeln saluför produkter från mer än hundra olika lokala och regionala odlare och tillverkare.
– Vi säljer gärna ekologiska varor, men inte bara det. För att en affär ska fungera på en liten ort behövs bredden: vanlig falukorv jämte den schweiziska gruyère-osten jämte den närodlade löken. Gemensamt för allt vi säljer är att det ska vara bra varor. Kvalitet.

Surdegsbageri i garaget

Lokalast av lanthandelns lokala leverantörer är utan tvekan Anders Hammar själv: han har ju sitt bageri i husets källare. Anders har – liksom alla de andra – sin egen historia av hårt slit och hängivenhet.
– Jag är snickare och smed i grunden, men för tolv år sedan började jag baka med min dåvarande fru. Vi ville lära oss behärska en surdeg, så vi läste på och bakade och bakade. Vi startade en sms-kedja för våra grannar där de kunde beställa bröd. Kedjan växte och vi bakade på hemma i köksugnen, berättar Anders.
Med flera hundra personer i sms-kedjan var det dags för nästa steg. Anders startade upp ett bageri i sitt garage. Han kallade det… Garagebageriet. Det blev Lunds första riktiga surdegsbageri, just i framkanten av den stora surdegstrenden som följde.

Likheter med Skånska Energi

Torna Hällestad, öster om Dalby och Södra Sandby, ligger i hjärtat av Skånska Energis elnät. Även vårt företag startades en gång av bybor som gick samman, då för att få elektricitet till Lundabygdens mindre samhällen. Därför är det en särskild glädje för oss att få leverera 100 procent grön el till Torna Hällestad Lanthandel. Har du vägarna förbi, gör ett besök, här sprids det både glädje och energi. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt Skånska Energis pressjour 010-122 70 80

Relaterat innehåll

I Sandby Stenugnsbageri träffar du bagarmästare Paul Ficard. I hans butik finns allt från bakverk till hemgjord glass.

Hållbart bakhantverk i Södra Sandby

Grön el från Skånska Energi värmer ugnen i Sandby Stenugnsbageri, där bagarmästare Paul Ficard kombinerar bakhantverk med ett brett utbud av matbröd, söta bröd, tårtor och glass.