Blogginlägg -
Följ med en sväng till Flyinge
Flyinge Kungsgård är en fantastisk plats. Ett smycke i det skånska landskapet öster om Lund, strax norr om Södra Sandby. Kanske har du kommit förbi någon gång och på håll beundrat herrgården, de vackra gamla stallbyggnaderna och alla hagarna omkring? På denna plats har människan i snart tusen år arbetat med att föda upp och förädla en av sina närmaste följeslagare: hästen.
Redan på 1100-talet bedrev biskoparna i Lund avel här, men det var under 1700-och 1800-talen som den mycket väl bevarade kulturmiljö vi ser idag fick sin utformning. Idag är Flyinge en av hästnäringens tre riksanläggningar med verksamhet inom: avel, hästförädling och ridsportevenemang. Här ges också ett flertal utbildningar från gymnasie- till högskolenivå, bland annat för hippologer, hovslagare och hästutbildare.
- Flyinge är verkligen ett häst-Mecka i Sverige. Det är underbart att få vara här och jag skulle gärna vilja stanna.
Det säger Alma Forsberg, bördig från gästrikska Hofors och en av 18 yrkeshögskoleelever som snart avslutat sin ettåriga utbildning till unghästutbildare. Denna rofyllda förmiddag i maj står hon invid ridbanan som kallas Kastanjegården och iakttar några av sina studiekompisar i färd med att rida unghästar.
- Det är första gången under de här hästarnas utbildning som vi rider dem utomhus. De är lite ovana vid nya ljud och rörelser och kanske lite nervösa.
Mellan husen ekar korta kommandon och enstaka gnägg och frustningar, annars hörs mest fraset i gruset när djuren rör sig. Och så en sak till, förstås: klappret av storknäbbar. På taken runtomkring har flera par rett sina bon, och man ser ständigt storkar cirkla över kungsgårdens marker.
Efter en stund möter Anders Grane upp. Han kom till Flyinge för ett vikariat som ridlärare för fyra år sedan, men är nu anläggningschef med ansvar för drift och underhåll.
- Äldsta byggnaden är från slutet av 1700-talet och den yngsta byggde vi 2015. De flesta är från 1800-tal och tidigt 1900-tal. Så gott som alla äldre hus är K-märkta, säger han.
- Ibland får man liksom bara stanna upp och titta omkring sig. Folk åker hit från hela Sverige och jag får vara här varje dag.
Det är emellertid inte till en av de historiska byggnaderna Anders leder oss, utan till… en sliten bit gräsmatta i en mer undanskymd del av området. Här hade för två hundra år sedan stallmästare C A Ehrengranat sin köksträdgård, men idag ser plätten inte mycket ut för världen.
- Här är det! säger Anders glatt och ställer sig på ett brunnslock.
Jo, här är den, faktiskt, den senaste tillbyggnaden till Flyinge kungsgård: en geoenergianläggning i form av ett borrhålslager med åtta hål som är borrade 300 meter ner i marken.
Projekterad, anlagd och installerad tillsammans med värmepumpar av Skånska Energilösningar 2016 och i drift sedan februari. Anläggningen är skräddarsydd för att förse det intilliggande Stora ridhuset med värme. Stora ridhuset har en yta på cirka 6 000 kvadratmeter och har en läktare med plats för 2 500 åskådare.
- Tidigare har vi skött uppvärmningen enbart med gasol, plus infravärme för komfort till publiken vid våra evenemang. Till vardags har vi inte haft någon uppvärmning här alls, bara underhållsvärme på 4-6 grader under vintrarna, berättar Anders Grane.
- Vi valde geoenergi för att kunna minska vår gasolanvändning avsevärt, vilket är bra både för miljön och för vår ekonomi. Vi vill gärna dra vårt strå till stacken för att minska koldioxidutsläppen och beroendet av de fossila bränslena.
Med geoenergi som uppvärmning av Stora ridhuset följer även en annan, stor vinst: förbättrad arbetsmiljö. Värmen från marken är i princip gratis och att med hjälp av den hålla fem eller tio eller femton grader varmt spelar ingen roll rent ekonomiskt.
- Fuktiga och kalla ridhus är ett arbetsmiljöproblem för ridlärare, det är inte ovanligt att man drar på sig astma efter många år i yrket. Med geoenergin kan vi hålla en komfortvärme på 12-13 grader utan att det kostar oss mer, och det innebär en stor förbättring för våra lärare, berättar Anders.
Flyinge AB och Skånska Energilösningar tecknade ifjol ett femårigt samarbetsavtal för stegvis förbättring av uppvärmningssystemet i anläggningens fastigheter och övergång till förnybara energikällor.
- Vi köper sedan tidigare bara förnybar el från vattenkraft från Skånska Energi, och nu vill vi med Skånska Energilösningars hjälp se över hela vår energisituation. Med alla vår olika hus och byggnader från olika tidsepoker krävs många olika, ofta säkert specialanpassade lösningar. Tillsammans analyserar vi bit för bit behov och möjligheter. Geoenergin till Stora ridhuset var ett fint startskott!
Flyinge Kungsgård, en fantastisk plats som sagt. Nästa gång du kommer förbi, varför inte stanna till och gå in en sväng på området eller rentav ta en titt in i stallarna – för det får man. Anläggningen är öppen för besökare varje dag, med guidade rundturer på helgen (det går till och med att ha möte och konferens med övernattning). Ett besök mycket väl värt att göra.