Gå direkt till innehåll
Max nyttan med solcellerna, vi hjälper dig och din brf.
Max nyttan med solcellerna, vi hjälper dig och din brf.

Blogginlägg -

Energiguide till Brf del 3: Solceller och laddlösningar

Tredje delen i vår energiguide till bostadsrättsföreningar. Så maxar ni nyttan av solcellerna, så gör ni rätt med laddstationerna.

Vi har satt ihop en energiguide i tre delar som riktar sig specifikt till bostadsrättsföreningar. I den vill vi berätta om hur olika energilösningar kan hjälpa er och ge några tips på vad som är bra att tänka på inför resan. Resan mot er bästa energi.

Här i den tredje delen tittar vi närmare på solceller och laddlösningar.

Solceller och hur du maxar nyttan av dem

Allt fler bostadsrättsföreningar satsar på solceller. Och varför inte? Med egenproducerad, förnybar solel tar föreningen tre stora och viktiga kliv på en gång: minskade energikostnader, minskad klimatpåverkan och större oberoende. Här är några saker att tänka på:

  • Inte för många solceller. Skaffa solceller som täcker upp för mellan 40 och 70 procent av er förbrukning. Fler än så blir sällan lönsamt.
  • Solel till föreningen och/eller medlemmarna? Ska solelen bara användas till föreningens fastighetsel eller även till medlemmarnas hushållsel? Det gör förstås stor skillnad för hur stor anläggning som behövs. Läs om Brf Strandrosen i Höllviken, där varje familj beräknas spara 7 000 kronor om året med solel.
  • Individuell mätning och debitering. Om ni väljer att satsa på solel för medlemmarnas hushåll finns system för IMD, Individuell mätning och debitering av vars och en användning. Inga konstigheter, men något som behövs.
  • Även lite större solcellsanläggningar är nu skattebefriade. Från och med 2021 höjs maxkapaciteten för solcellsanläggning som är befriad från energiskatt från 255 kilowatt (kW) till 500 kW. En riktigt god nyhet för många större bostadsrättsföreningar med ett effektbehov som tidigare legat över gränsen.

Så gör ni rätt med laddstationer

Omställningen till en fossilfri fordonsflotta är i full gång, antalet elbilar och laddhybrider växer för varje vecka. Alla bostadsrättsföreningar behöver laddstationer, om inte redan idag så inom en snar framtid. Här är 3 rätt för laddstationer att tänka på:

  • Rätt antal. Hur många laddplatser behöver föreningen? Tänk på behovet om 3, 5, 1o år! År 2030 beräknas 2,5 miljoner laddbara fordon finnas i Sverige.
  • Rätt styrd laddning. När alla laddstationer används samtidigt går stora mängder el åt. Vi rekommenderar system med så kallad laststyrning, som förebygger överbelastning och ger en jämn och rättvis laddning för alla.
  • Rätt betaltjänst. Föreningen väljer själv vad laddningen ska kosta och hur ni vill sköta betalningen av elbilsladdningen. Smidigast är att abonnera på ett molnbaserat administrationssystem som sköter allt, men det finns även enklare, offline-baserade varianter.

Närmare info och fler tips om laddlösningar för brf:er.

Vi hjälper er – med allt

Alla bostadsrättsföreningar kan få ett energisystem som är så smart, effektivt och hållbart som möjligt – räknat i såväl kronor och kilowattimmar som (insparade) koldioxidutsläpp. Men det är ett stort åtagande, både för förening och styrelse.

Vi på Skånska Energi och Skånska Energilösningar ett komplett utbud av förnybara energilösningar. Vi har dessutom expertisen och erfarenheten att skräddarsy dem efter just era behov och förutsättningar. Vi kan hjälpa er med precis allt för er bästa energi:

  • Idéer och inspiration, fullständiga analyser och kalkyler, olika finansieringsmodeller, projektering och installation, driftoptimering och service.
  • Vi har lösningar för uppvärmning och kyla med geoenergi och/eller värmepumpar. Vi har solceller. Vi har laddlösningar.
  • Inte läge för en större investering i nuläget? Vi erbjuder även energioptimering, då vi med analys och injustering ser till att ert befintliga system används så effektivt som möjligt.
  • Vi vet att varje bostadsrättsförening är unik. Unika förutsättningar, unika möjligheter. Tillsammans hittar vi de bästa lösningarna för er.
  • Första steget? Om vi får välja: ett kostnadsfritt besök hos er!

Välkommen att kontakta oss!

Läs gärna hela våra serie med tips till din bostadsrättsförening

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt Skånska Energis pressjour 010-122 70 80

Relaterat innehåll

Ladda elbilen smart. Bra tips på vad bostadsrättsföreningen ska tänka på.

Laddstation till bostadsrättsföreningen: det här ska du tänka på

​4 av 10 svenskar kan tänka sig byta till elbil. Antalet nya laddbara bilar har ökat med 55 procent senaste året. Hur är det med laddstationer i din bostadsrättsförening? Här är allt du ska tänka på – till exempel hur du får det nya statliga bidraget.

Titta inte bara på lägsta pris när du köper solceller!

Solceller – billigast är inte bäst

Titta inte bara på lägsta pris när du köper solceller! Välj en leverantör som är stabil och kunnig och ger dig personlig hjälp hela vägen. Det lönar sig i längden, vi lovar.

Solceller från Skånska Energi – vad ingår? Allt!

Solceller från Skånska Energi – vad ingår? Allt!

Sugen på solceller? Väljer du solcellspaket från Skånska Energilösningar får du hjälp hela vägen från idé till installation, och allt ingår i priset. Att ses på plats och prata är ofta bästa sättet att börja.

Stödet för solceller är gått från 30 till 20 procent.

Tiden för solceller är NU - här är vår startguide

​Sugen på solceller? Nyfiken? Det är nu du ska agera. Regeringen har just satt av 739 miljoner i solcellsstöd till villaägare 2019. Det finns ingen tid att förlora. Här är allt du behöver veta.

Med Skånska Energi och Skånska Energilösningar som samarbetspartner får ni en smart energilösning för er brf.

Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.

Det behövs fler solcellsmontörer, många fler! Våra montörer John Nordahl och Martin Lantz berättar mer om yrket.

John och Martin om livet som solcellsmontör

Det behövs fler solcellsmontörer, många fler! Nyfiken? Här berättar två av våra montörer, John Nordahl och Martin Lantz, om sitt jobb och varför de trivs med det.

Spara energi med nya vanor

Spara energi med nya vanor

Den billigaste kilowattimmen är den som inte används! Därför vill vi ge dig konkreta tips på nya vanor som gör att du sparar el och sänker dina kostnader. Du kan göra mer än du tror, spara mer än du tror och se skillnad redan imorgon.