Gå direkt till innehåll
Tillsammans klarade vi det, tack för hjälpen!
Tillsammans klarade vi det, tack för hjälpen!

Blogginlägg -

Det blev ingen bortkoppling – tack för det!

Tillsammans klarade vi det, tack för hjälpen! Ingen bortkoppling från elnätet har behövt göras under vintern trots farhågor om det. Det beror bland annat på att vi varit så bra på att spara på elen.

Svenska Kraftnät har nu meddelat att risken för effektbrist är tillbaka på en låg nivå, och därmed också risken för att hushåll eller verksamheter tillfälligt ska behöva kopplas bort från elnätet.

Tack för hjälpen!

Även om elprisutvecklingen fortfarande är oviss och tiderna på flera sätt svåra för många, så vill vi passa på att

  1. dra en lättnadens suck över detta faktum
  2. säga till alla våra kunder: Tack för hjälpen!

Vi klarade oss genom vintern utan bortkoppling, och det gjorde vi bland annat genom att spara el tillsammans på ett framgångsrikt sätt.

Minskad förbrukning bidragande

Rejält minskad elförbrukning är nämligen en av anledningarna till att Svenska Kraftnät nu ser en minskad risk för effektbrist. Eller som driftchefen Pontus de Maré uttrycker saken i ett pressmeddelande:

– Bakom vår nya bedömning har vi dels en förbättrad energisituation i norra Europa, dels en stadigvarande minskad elförbrukning under höglasttimmarna. Förutom att vi nu har ett lägre antal timmar då vi är importberoende, har importmöjligheterna blivit bättre, säger de Maré, och fortsätter:

– Så såg det inte ut för cirka ett halvår sedan. Då bedömde vi att Sverige inte kunde importera el i samma utsträckning som under tidigare vintrar.

Mot varmare tider

Det var närmare bestämt den 31 augusti ifjol som vår statliga systemansvariga myndighet för elförsörjningen i Sverige gick ut med beskedet att man graderar upp risken för effektbrist från ”låg” till ”reell”. Svenska Kraftnät varnade då för att effektbrist skulle kunna leda till bortkoppling av elkunder i södra Sverige från elnätet korta stunder.

Men det gick vägen – och nu går vi mot varmare tider.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt Skånska Energis pressjour 010-122 70 80

Relaterat innehåll

Har du koll på hur mycket el dina elektriska apparater därhemma drar? Och hur mycket en kilowattimme el räcker till? Och, för all del också: vad en kilowattimme är?

Hur mycket är en kilowattimme?

Din elförbrukning mäts i enheten kilowattimmar (kWh). Din elräkning baseras på hur många kilowattimmar el du har förbrukat under den gångna månaden. Men hur mycket räcker en kilowattimme el till egentligen?

Spara energi med nya vanor

Spara energi med nya vanor

Den billigaste kilowattimmen är den som inte används! Därför vill vi ge dig konkreta tips på nya vanor som gör att du sparar el och sänker dina kostnader. Du kan göra mer än du tror, spara mer än du tror och se skillnad redan imorgon.

Din elmätare registrerar alltid i svensk normaltid, som är vintertid, och sedan matchar vi din elförbrukning mot spotpriset. På så sätt blir du alltid korrekt fakturerad!

Din elmätares klocka har alltid vintertid

Ju fler som väljer timavtal desto fler som undrar om elmätarens klocka är rätt. Det är den! Din elmätare registrerar alltid i svensk normaltid, som är vintertid, och sedan matchar vi din elförbrukning mot spotpriset. På så sätt blir du alltid korrekt fakturerad!

Lär dig mer om styrel och vad som händer om Svenska kraftnät fattar beslut om bortkoppling.

Vad händer om elen stängs av i vinter?

Om det uppstår effektbrist kan elanvändare i Sverige få sin el avstängd. I södra Sverige finns det en ökad risk för bortkoppling, vilket beror på flera olika faktorer. Vi vill här förtydliga varför det kan ske, att det är Svenska Kraftnät som fattar beslut om bortkoppling och vad vi som elnätsföretag måste göra.

Använd din elmätare på ett smart sätt.

Det här är grejen med din smarta elmätare

En smart elmätare ger dig möjlighet att i detalj följa och styra din elförbrukning och effektivisera den. Nu har alla våra drygt nitton tusen elnätskunder fått en.

Så snart dina solceller är uppe vill du såklart komma igång med din solcellsproduktion och ansluta till elnätet så snart som möjligt!

Behöver elnätet förstärkas för dina solceller?

Så snart dina solceller är uppe vill du såklart komma igång med din solcellsproduktion och ansluta till elnätet så snart som möjligt! Men ditt elnätsbolag kan behöva förstärka elnätet innan du ansluter, vilket kan innebära en viss väntetid (just nu upp till två år).