Gå direkt till innehåll
Ronny Svensson Påarp har halverat sin energiförbrukning genom att ersätta gas med en värmepump och installera solceller.
Ronny Svensson Påarp har halverat sin energiförbrukning genom att ersätta gas med en värmepump och installera solceller.

Blogginlägg -

En sån tur att gaspannan gick sönder

Vi gör ett återbesök hos Ronny Svensson Påarp som ersatte gas med värmepump och som med solceller därtill nu har halverat sin energiförbrukning. Ronny är idag bara tacksam för att hans gamla gaspanna lade av just i september 2021.

Det var i mitten av februari ifjol 2022 som vi hälsade på hemma hos Ronny och Ingrid Svensson på Floragatan i Påarp. Vi ville höra mer om hur det hade gått för dem att byta värmesystem, från gas till luft-/vattenvärmepump, och om deras planer på att sätta solceller på taket senare på våren.

Värmepump billigare än gas

Ronny berättade då hur de redan innan september 2021 hade tankar på att byta ut sin tjugo år gamla gaspanna, som värmde hus och varmvatten med biogas från det lokala gasnätet: ålderstigen utrustning och allt högre gaspriser gjorde en förändring allt mer angelägen. En kväll sista veckan i september förvandlades dock halvkonkreta funderingar till akut behov när gaspannan plötsligt lade av, och visade sig omöjlig att reparera.

Valet stod mellan en ny gaspanna och en värmepump.

– När vi räknade på det kunde vi snabbt konstatera att merkostnaden för investeringen i en värmepump istället för gas skulle betala sig på 3-4 år. Utöver utrustningen skulle gasen nämligen kosta oss cirka 22 000 kr om året, beräknat på priserna då, medan eluppvärmning med värmepump skulle kosta oss priset för 4 000 kilowattimmar el. Skillnaden var stor, så beslutet blev inte svårt, säger Ronny.

Ny värmepump – solceller nästa

Sagt och – inom kort – gjort. Ronny och Ingrid valde en luft-/vattenvärmepump från IVT på 9 kilowatt från Skånska Energilösningar, som hade den färdig och installerad på ett par veckor. Skånska Energilösningar fick också förtroendet att hjälpa makarna Svensson ta nästa steg: installera solceller. När vi hälsade på i februari var beställningen lagd på 31 paneler till hustakets öster- och västerläge, och installationen bestämd till april.

Slapp gasprischocken

Exakt en vecka efter att vi sa tack för kaffet och pratstunden hemma hos Ronny och Ingrid invaderade Ryssland Ukraina, vilket jämte många andra fruktansvärda följder även utlöste en europeisk energikris. Skenande elpriser och ännu värre skenande gaspriser.

– Så här i efterhand… att gaspannan gick sönder när den gjorde var ju en jättestor tur för oss! Vi hade redan som sagt en kalkyl som tydligt visade att vi skulle spara mycket på att byta värmepumpen mot gas, men med priserna som följde sparade vi i praktiken flera tio tusen kronor ifjol på de gaskostnader vi slapp.

Inte att undra på att tre grannar sedan dess följt Ronnys och Ingrids exempel och bytt gas mot värmepump de med.

Facit efter ett år: halverad förbrukning

Den 11 maj togs solcellsanläggningen i drift – det blev 32 paneler till slut – och drygt ett år senare kan Ronny Svensson summera utfallet. Det har överträffat alla förväntningar.

– Solcellsanläggningen var kalkylerad att ge 9 700 kWh om året, den gav 10 600 kWh. Samtidigt förbrukade vi bara 9 200 kWh jämfört med kalkylerade 10-11 000 kWh. Med den gamla gaspannan hade vi en årsenergiförbrukning på 21 500 kWh, med 13 000 kWh gas och 8 500 kWh el. Vi har alltså halverat vår förbrukning och mer därtill – det får man väl kalla en bra energieffektivisering?

Kortade pay off-tider

Det får man onekligen! Tilläggas kan att Ronny och Ingrid sålde mer el (8 000 kWh) än de köpte (7 000 kWh) och att 2 000 kWh av solelen gick direkt till värmepumpsanläggningen. Tilläggas kan också att de hade ett gott skydd mot fjolårets elprischocker av ett elavtal med fast pris. Tilläggas kan slutligen även att pay off-tiderna för såväl värmepumpen som solcellerna ser ut att bli kortare än beräknat. De 3-4 åren för värmepumpen lär i praktiken bli halva tiden efter de enorma besparingarna under 2022 (jämfört med gaspanna), och de kalkylerade 10-12 åren för solcellerna är nere på cirka 9. Inte illa!


Ämnen

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt Skånska Energis pressjour 010-122 70 80

Relaterat innehåll

Skånska Energilösningar hjälper dig hitta rätt laddboxlösning för dina behov.

Rätt laddbox till dina solceller

Att ladda din elbil med gratis, egenproducerad och förnybar el från dina solceller är ett väldigt smart val att göra. Tänk bara på att välja en laddbox med rätt funktioner.

Så här fungerar solceller. Skånska Energilösningar hjälper dig hela vägen.

Hur funkar solceller egentligen?

OK, du vet säkert typ hur solceller fungerar. Men låt oss ge dig en snabb och lite närmare titt – det finns intressanta detaljer som kan ha betydelse för just din solcellslösning!

Beställ solceller nu och få dem installerade i höst

Beställ solceller nu och få dem installerade i höst

Är du sugen på solceller? Skånska Energilösningar hjälper dig hela vägen. Att ses på plats och prata är ofta bästa sättet att börja. Sedan sitter solcellerna på ditt tak inom tre månader från det att din installation är godkänd av ditt elnätsföretag.

Jonas Morän i Torna Hällestad kombinerar timpris med Ngenic, solceller och elbil.

Timpris och solceller i Torna Hällestad

Timpris med Ngenic, solceller och elbil, hur funkar det att kombinera i praktiken egentligen? En som vet eller i alla fall håller på att ta reda på det är Jonas Morän i Torna Hällestad.

Så snart dina solceller är uppe vill du såklart komma igång med din solcellsproduktion och ansluta till elnätet så snart som möjligt!

Behöver elnätet förstärkas för dina solceller?

Så snart dina solceller är uppe vill du såklart komma igång med din solcellsproduktion och ansluta till elnätet så snart som möjligt! Men ditt elnätsbolag kan behöva förstärka elnätet innan du ansluter, vilket kan innebära en viss väntetid (just nu upp till två år).

Det behövs fler solcellsmontörer, många fler! Våra montörer John Nordahl och Martin Lantz berättar mer om yrket.

John och Martin om livet som solcellsmontör

Det behövs fler solcellsmontörer, många fler! Nyfiken? Här berättar två av våra montörer, John Nordahl och Martin Lantz, om sitt jobb och varför de trivs med det.

Med en luftvärmepump till dina solceller fixar du inomhuskyla som i princip är gratis.

Låt solen svalka dig i sommar

Låt solens heta strålar svalka dig i sommar! Jo, du läste rätt. Med en luftvärmepump till dina solceller fixar du inomhuskyla som i princip är gratis. Så här går det till.

9 av 10 köper laddbox med solcellerna

9 av 10 köper laddbox med solcellerna

Solcellsboomen fortsätter. Det gröna avdraget är populärt. 9 av 10 köper laddbox med solcellerna. Läs vår solcellsexpert Jonathans spaningar om solcellsläget just nu.

Sommaren är bästa tiden att serva din värmepump

Sommaren är bästa tiden att serva din värmepump

Sommartider = värmepumpservicetider! Årlig service förlänger livet på din värmepump och ser till att den presterar är på topp. Boka in service nu så är du redo när kylan kommer.

Styr din värmepump direkt mot aktuellt elpris på elbörsen Nord Pool och anpassa automatiskt din elförbrukning.

Styr din värmepump direkt mot elpriset

Styr din värmepump direkt mot aktuellt elpris på elbörsen Nord Pool och anpassa automatiskt din elförbrukning. Jo, det är möjligt. Så här går det till.

Se till att din värmepump är på topp när den jobbar och är optimalt inställd.

Se över din värmepump – du kan spara el och pengar

Se till att din värmepump är på topp när den jobbar och är optimalt inställd. En del saker kan du göra själv, andra får du genom regelbunden service. Här är några frågor och svar som kan hjälpa dig spara både el och pengar.

Serva din värmepump nu på sommaren så är den redo för nästa kalla årstid.

Därför ska du serva din värmepump i sommar

Regelbunden service förlänger livet på din värmepump och ser till att den alltid presterar på topp. Serva din värmepump nu på sommaren så är den redo för nästa kalla årstid.

Skånska Energilösningar kan allt om luft/luftvärmepumpar.

Därför ska du välja luft/luftvärmepump

Här är tre fördelar med luft/luftvärmepump: 1) Billigare investering 2) Enklare att få på plats 3) Stora besparingar – särskilt för dig med direktverkande el eller gas. Två till? Kyla ”på köpet” och luftrening.