Blogginlägg -
En luft/vatten-värmepump kan minska din energiförbrukning med 70 procent
Så mycket sparar du och så mycket kostar det när du köper en luft/vatten-värmepump från Skånska Energilösningar. Har du fjärrvärme, el eller gas som uppvärmning kan du minska dina kostnader med hela 70 procent. Men du tjänar även på att byta en äldre värmepump mot en ny.
Så fungerar en luft/vatten-värmepump
Genom att hämta energi från uteluften gör en luft/vatten-värmepump uppvärmningen effektivare i ditt hus och minskar din energiförbrukning, oavsett vilken sorts energi du använder: elpanna, fjärrvärme, gas eller rentav olja. Med en luft/vatten-värmepump kan du minska dina energikostnader med upp till 70 procent. Exakt hur mycket beror på hur du bor och vilken värmepump du väljer.
Exempel: villa för 4 personer
Här är ett autentiskt exempel från en av våra kunder.
Hus: 1,5-plansvilla i Dalby, byggd 1970, med källare och 180 kvadratmeter boendeyta.
Boende: 4 personer som alla duschar regelbundet.
Årsförbrukning för värme och varmvatten: Cirka 20 000 kWh.
Årsförbrukning efter installation av en luft/vatten-värmepump med effekt på 9 kW: 6 170 kWh.
Så mycket sparar du med en luft/vatten-värmepump
Från cirka 20 000 kWh till 6 170 kWh – det innebär en minskning med 13 830 kWh eller nästan 70%! Hur mycket besparingen blir direkt i kronor och ören beror på energipriset vid den aktuella tiden. Ett kort räkneexempel: kommer energin från el och priset per kilowattimme är 1,25 kronor blir besparingen 17 287 kronor om året.
Vad kostar en luft/vatten-värmepump?
Så långt har vi tittat på vad du sparar. Men vad kostar det att köpa och installera en luft/vatten-värmepump? En luft/vatten-värmepump på 7 eller 9 kW, som är vanligast för normalstora villor, radhus et c, kostar mellan 85 000 och 95 000 kronor efter rotavdrag. I priset ingår alltid såväl anläggningen som hela installationsarbetet, inklusive borttagning av gammal utrustning, driftsättning och injustering. Skånska Energilösningar är återförsäljare av det ledande varumärket IVT.
Låg livskostnad
En ny värmepump idag har en livslängd på 15-20 år. Efter installationen är den i princip självgående och har inga särskilda driftkostnader utöver del lilla mängd el den förbrukar. Med räkneexemplet ovan har husägaren tjänat in investeringskostnaden på mellan 5 och 6 år (95 000 kronor delat med cirka 17 000 kr i årlig besparing). Slår man ut samma kostnad på 15 driftår innebär den en nettobesparing på cirka 10 500 kronor per år (OBS! utan hänsyn till utveckling av energipriserna och penningvärdet).
Byte gammalt - nytt lönar sig också
I Sverige var vi tidigt ute med att förstå den stora nyttan med värmepumpar: redan sent 90-tal och tidigt 00-tal började många husägare installera värmepumpar med en stor boom åren kring 2005. Sedan dess har den tekniska utvecklingen gått framåt rejält, och dagens värmepumpar är helt enkelt väldigt mycket bättre: de är effektivare, håller längre och tål att köras i mycket lägre temperaturer (ner till -20 grader).
Är din värmepump 10 år eller äldre?
Så, är din värmepump 10 år eller äldre kan det löna sig att byta den, även om den ännu är väl fungerande. Dels för att en ny pump med högre prestanda ger större besparingsmöjligheter, dels för att ett byte i god tid kan bespara dig reparationskostnader när din åldrande trotjänare förr eller senare tacklar av (vilket inte sällan brukar inträffa under en köldknäpp, då den behövs som mest).
Vi hjälper dig hitta rätt
Välkommen till oss på Skånska Energilösningar med alla dina frågor och funderingar kring värmepumpar och andra energilösningar samt inte minst grön el. Vi hjälper dig hitta rätt!
Kontaktuppgifter:
Tel: 046- 507 00
E-post: se@skanska-energi.se eller ivt@skanska-energi.se
Hemsida: www.skanska-energi.se/varmepumpar